Δηλώσεις που αντιστοιχούν με αντιβιοτικό ευρέως φάσματος κατά των σχεδίων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε ο Πιερ Μοσκοβισί στο συνέδριο του Economist για την Ελλάδα στη Φρανκφούρτη, εκθέτοντας τους τους σχεδιασμούς και επιχειρώντας να τους απενεργοποιήσει. Παράλληλα οι δηλώσεις του επιτρόπου στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση και στοχοπιούν όσους επιχειρούν να εκτροχιάσουν τη συζήτηση.
Ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, καταφέρθηκε κατά του θεσμού του Eurogroup και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που χωρίς δημοκρατική λογοδοσία μέσω του άτυπου αλλά ουσιαστικού οργάνου. Στην πραγματικότητα ο Πιερ Μοσκοβισί πρότεινε την καρατόμηση του προέδρου του Eurogroup, την υπαγωγή του άτυπου οργάνου στον επίτροπο Οικονομικών και την αναβάθμισή του σε πρόεδρο της Ευρωζώνης.
Διαβάστε επίσης: Αυτό είναι το endgame του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο στόχος για την Ελλάδα
Ο Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για έλλειψη δημοκρατικότητας και λογοδοσίας στην Ευρωζώνη, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Ελλάδα θέλοντας να στείλει μηνύματα προς πολλαπλούς αποδέκτες αλλά και να χρησιμοποιήσει το θέμα για να κάψει το end game του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
«Το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία δεν μπορεί να συνεχιστεί»
δήλωσε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες ο Κοινοτικός Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί χαρακτηρίζοντας «εντελώς απαράδεκτη» αυτή την πρακτική, επιχειρώντας να ανοίξει θέμα αναμόρφωσης του άτυπου οργάνου, προτείνοντας μάλιστα την αναβάθμισή του με την κατάργηση του προέδρου του Eurogroup και την υπαγωγή του οργάνου στον επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων. Ο ίδιος θα αναβαθμιστεί σε πρόεδρο της Ευρωζώνης, με αρμοδιότητες επί των οικονομικών και θα λογοδοτεί στο Ευρωκοινοβούλιο.
Η πρόταση του Πιερ Μοσκοβισί έρχεται την πλέον κατάλληλη χρονική περίοδο που Γαλλία και Γερμανία έχουν ανοίξει τη διαδικασία επανεξέτασης των ευρωπαϊκών θεσμών, λίγο πριν την αντικατάσταση του προέδρου του Eurogroup., Γερούν Ντάισελμπλουμ. η θητεία του οποίου λήγει τον Ιανουάριο του 2018, εκτός εάν σχηματιστεί νωρίτερα κυβέρνηση στην Ολλανδία.
Με την πρόταση αυτή επί τάπητος και το ελληνικό ζήτημα να καίει καθίσταται ακόμη δυσκολότερη η προσπάθεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να επιβάλλει τον ESM ως ενιαίο μηχανισμό εποπτείας της Ευρωζώνης αποδυναμώνοντας την Κομισιόν και βραχυκυκλώνοντας κάθε προσπάθεια δημοκρατικού ελέγχου του. Σε πολιτικό επίπεδο η κίνηση αυτή θα άλλαζε την ισορροπία δυνάμεων και θα έκλεινε την πίσω πόρτα του Eurogroup που χρησιμοποιεί η Γερμανία για τον έλεγχο της λήψης οικονομικών αποφάσεων στην Ευρωζώνη.
Αν και η πρόταση του Πιερ Μοσκοβισί δεν εμποδίζει τη μετεξέλιξη του ESM σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αν αυτή υλοποιηθεί τότε το endgame του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν θα είχε νόημα.
Ωστόσο οι πιθανότητες υλοποίησης της πρότασης αυτής είναι περιορισμένες, δίνει όμως το μήνυμα ότι υπάρχουν πολλοί δυσαρεστημένοι από τις πολιτικές και τους σχεδιασμούς του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.