Κλιματική αλλαγή: Ο Τραμπ αποχωρεί, ο Γιούνκερ προειδοποιεί

Κλιματική αλλαγή: Ο Τραμπ αποχωρεί, ο Γιούνκερ προειδοποιεί

Σήμερα στις 3 το μεσημέρι, ώρα Ουάσιγκτον, αναμένεται να ανακοινώσει ο Ντόναλντ Τραμπ την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από τη συμφωνία του Παρισιού για την Κλιματική Αλλαγή καθιστώντας τις ΗΠΑ, τη Νικαράγουα και τη Συρία τις μόνες χώρες που δεν συμμετέχουν.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, προειδοποιεί αφενός ότι η απόσυρση από μια τέτοια συμφωνία δεν είναι απλή και αφετέρου ότι η ΕΕ δεν θα επιτρέψει διμερείς συμφωνίες μελών της με τις ΗΠΑ, στοχεύοντας να κάψει τις δεδηλωμένες προθέσεις του Ντόναλντ Τραμπ για αποδόμηση της ΕΕ μέσω προσέγγισης των μελών της, όπώς στην περίπτωση της Βρετανίας και του Brexit.

Με ανάρτησή του στο Twitter ο Τραμπ ανακοίνωσε πως θα κάνει γνωστή την απόφαση στις 15.00 (τοπική ώρα) στον Λευκό Οίκο (Rose Garden). Η ανάρτησή του έκλεινε με το σύνθημα «Να κάνουμε την Αμερική πάλι μεγάλη».

Διαφήμιση
Διαβάστε  Συνάντηση Τραμπ-Πούτιν στο Ελσίνκι

Στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας το 2016 ο Τραμπ είχε επικρίνει έντονα τη συμφωνία, την οποία και χαρακτήρισε «φάρσα» που είχε ως στόχο την αποδυνάμωση της αμερικανικής βιομηχανίας. Ο ίδιος είχε εξαγγείλει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την Συμφωνία του Παρισιού σε χρονικό διάστημα 100 ημερών από την επίσημη ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του, στις 20 Ιανουαρίου, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της βιομηχανίας πετρελαίου και άνθρακα των ΗΠΑ.

Το ζήτημα έχει διχάσει όμως και τον στενό κύκλο του Ντόναλντ Τραμπ με την κόρη του Ιβάνκα που είναι ταυτόχρονα και σύμβουλός του και τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας Τίλερσον και Πέρυ, να τάσσονται υπέρ της παραμονής.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων χθες το απόγευμα στο Οβάλ Γραφείο, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε: «Ακούω από πολλούς ανθρώπους και για τις δύο απόψεις».
Η συμφωνία του Παρισιού είναι το πρώτο διεθνές επίσημο κείμενο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με σχεδόν κάθε χώρα να έχει εθελοντικά δεσμευτεί στην υλοποίηση μέτρων περιορισμού της εκπομπής των αερίων του “θερμοκηπίου.” Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί για την μείωση των εκπομπών βλαβερών αερίων από 26%-28% από τα επίπεδα του 2005, μέχρι το 2025.

Διαβάστε  Ο Τραμπ επιτίθεται στην Ευρώπη, αλλά Harley, BMW και Polaris του απαντούν

Οι εκτελεστικοί διευθυντές των εταιριών ExxonMobil Corp, Apple Inc, Dow Chemical Co, Unilever NV και Tesla Inc είναι μεταξύ των ηγετικών στελεχών αμερικανικών επιχειρήσεων που υποστηρίζουν την παραμονή των ΗΠΑ στην Συμφωνία του Παρισιού. Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla Έλον Μασκ έχει απειλήσει με παραίτηση από τα συμβουλευτικά όργανα του Λευκού Οίκου στην περίπτωση που ο Τραμπ αποχωρήσει από τη συμφωνία.

Διαβάστε  Ο Τραμπ στηρίζει την... καμμένη Μέι

[graphiq id=”6XNQ8XzN833" title=”Παγκόσμιες ανωμαλίες σε επίπεδο θερμοκρασιών” width=”700" height=”498" url=”https://sw.graphiq.com/w/6XNQ8XzN833" frozen=”true”]

Διαφήμιση