Κίνδυνος “ατυχήματος” στο Αιγαίο, οπλισμένα τα τουρκικά μαχητικά

Κίνδυνος “ατυχήματος” στο Αιγαίο, οπλισμένα τα τουρκικά μαχητικά

Στρατηγική κλιμάκωσης των προκλήσεων ακολουθεί η Τουρκία στο Αιγαίο οξύνοντας την ένταση ενόψει καλοκαιριού και ενώ καταστρατηγόντας τη συμφωνία για μορατόριουμ τους καλοκαιρινούς μήνες που είχε συναφθεί επί Κάρολου Παπούλια.

Η κλιμάκωση συνίσταται στο είδος και όχι στην ένταση της τουρκικής δραστηριότητας, καθώς η Άγκυρα αυξάνει ολοένα τον αριθμό των οπλισμένων μαχητικών που συμμετέχουν στις παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου και του F.I.R Αθηνών.

Διαβάστε  Κατεβάζει τους τόνους η Τουρκία στο Αιγαίο

Μετά τις 41 παραβιάσεις της Δευτέρας και τις 40 της Τρίτης, 12 τουρκικά αεροσκάφη, εκ των οποίων τα 10 οπλισμένα, παραβίασαν σε 21 περιπτώσεις τον ελληνικό εναέριο χώρο.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, 10 μαχητικά F-16 σε διάφορους σχηματισμούς και δύο κατασκοπευτικά τύπου CN-235 εισήλθαν στον ελληνικό εναέριο χώρο και ενεπλάκησαν με ελληνικά αεροσκάφη σε τέσσερις περιπτώσεις.

Διαβάστε  34 παραβιάσεις στο Αιγαίο, χωρίς εμπλοκές

Όπως έγινε γνωστό, μία από τις παραβιάσεις ήταν υπερπτήση πάνω από το νησί Καλόγεροι, όταν στις 11:50, τέσσερα τουρκικά F-16 εντοπίστηκαν στα 29.000 πόδια.

Από τις 21 παραβιάσεις, οι 13 σημειώθηκαν από τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και οι εννέα από τα μαχητικά. Όλα τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες, κατά πάγια πρακτική.

Διαβάστε  Frontex και λιμενικό διέσωσαν 57 μετανάστες ανοιχτά της Λέσβου

Από το ξεκίνημα της εβδομάδας, έχουν καταγραφεί συνολικά 102 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη, μόλις σε τρεις ημέρες.

Διαφήμιση