Στήριξη Στουρνάρα σε Τσακαλώτο, ώρα για θαρραλέα μέτρα για το χρέος

Στήριξη Στουρνάρα σε Τσακαλώτο, ώρα για θαρραλέα μέτρα για το χρέος

Στήριξη στις θέσεις της κυβέρνησης έδωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, με την ομιλία του στο συνέδριο του Economist και του Ελληνογερμανικού επιμελητηρίου στη Φρανκφούρτη, όπου κάλεσε τους εταίρους να δράσουν τώρα με έναν αποφασιστικό και θαρραλέο τρόπο, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εστίασε στον αντίκτυπο των καθυστερήσεων στην οικονομία, επιβεβαίωσε την προοπτική υπέρβασης στόχου του πλεονάσματος το 2017 και εκτίμησε ότι μια θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμη εφικτή, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Έχουμε όλοι την επίγνωση ότι η επανάκτηση της πρόσβασης στις χρηματαγορές μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος είναι ο μόνος δρόμος μπροστά. Ουδείς, ούτε οι εταίροι ούτε η Ελλάδα, έχει τη διάθεση για ακόμη ένα μνημόνιο.

δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας από το βήμα του συνεδρίου του Economist στη Φρανκφούρτη.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Μάχη για τα κλειδιά της οικονομίας και των τραπεζών

Παράλληλα, τόνισε πως

οι θεσμοί και οι Ευρωπαίοι εταίροι πρέπει να δράσουν τώρα με έναν αποφασιστικό και θαρραλέο τρόπο, προσδιορίζοντας τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης χρέους, για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, τα οποία, όπως αποφασίστηκε πέρυσι, θα εφαρμοστούν στο τέλος του τρέχοντος προγράμματος.

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης αύξησε την αβεβαιότητα και μείωσε την εμπιστοσύνη, η οποία, σε συνδυασμό με το υψηλά φορολογικά βάρη, αντέστρεψε τη θετική πορεία της οικονομικής δραστηριότητας το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Διαβάστε  Θετικό για την Ελλάδα το compliance report του ESM

Εκτίμησε πάντως ότι μια θετική μεσοπρόθεσμη προοπτική είναι ακόμη εφικτή, υπό την προϋπόθεση της ομαλής εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί.

Πρόσθεσε πως η δημοσιονομική υπεραπόδοση το 2016 είχε κυρίως προσωρινά χαρακτηριστικά, ωστόσο, ο στόχος το 2017 αναμένεται να επιτευχθεί με ένα ασφαλές περιθώριο.​
Σημείωσε ακόμη ότι η αυξημένη έμφαση στη φορολόγηση χρειάζεται να μειωθεί έναντι πολιτικών που θα επικεντρώνονται στον περιορισμό και την αναδιάρθρωση μη παραγωγικών δαπανών και μιας πιο αποτελεσματικής και αποδοτικής χρήσης των περιουσιακών στοιχείων του δημόσιου τομέα​.

Διαβάστε  Οι πολυμέτωποι χειρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ σε ρήξη με την κοινωνία

Διαφήμιση