Πυρά Ντάισελμπλουμ σε Ελλάδα για προαπαιτούμενα, ενώ ο Γιούνκερ βλέπει Σόιμπλε

Πυρά Ντάισελμπλουμ σε Ελλάδα για προαπαιτούμενα, ενώ ο Γιούνκερ βλέπει Σόιμπλε

Με τακτικισμούς επιχειρεί ο Γερούν Ντάισελμπλουμ να επαναφέρει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση και να αλλάξει την ατζέντα των συζητήσεων μετά την ευθεία επίθεση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες στο ΔΝΤ και ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συναντάται σήμερα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε καθιερωμένη επιστολή ενημέρωσης προς την Ολλανδική Βουλή αναφέρεται σε εκκρεμότητες στα 140 προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την εκταμίευση της δόσης.

Η επιστολή αναφέρεται στα αποτελέσματα του Eurogroup της 22ας Μαΐου και αναφέρει ότι

Διαφήμιση

«τα προαπαιτούμενα για την καταβολή του επόμενου πακέτου δόσεων εκκρεμούν και πρέπει να ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες».

Όπως σημειώνει, αφού πρώτα τα υλοποιήσει η Ελλάδα τότε θα συνταχθεί νέα έκθεση προόδου (Compliance Report) από την Κομισιόν η οποία θα οδηγήσει – μαζί με άλλες ενέργειες – στο επόμενο πακέτο δόσεων.

Διαβάστε  Ξεκόλλησε η πώληση της ΔΕΣΦΑ, έσοδα 535 εκατ. για ΕΛΠΕ και ΤΑΙΠΕΔ

Αν και η έκθεση που υποβάλλει είναι τυποποιημένη ο τρόπος σύνταξης, η ρητορική και η ημέρα δημοσίευσης στα media είναι αποτέλεσμα πολιτικών μεθοδεύσεων, καθώς ακολουθεί το μπαράζ δηλώσεων και διαρροών που στοχοποιούν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και τον ESM.

Στόχος είναι η μεταφορά της πίεσης προς την Ελλάδα και η αλλαγή της ατζέντας από το χρέος και την επιτροπεία στην αξιολόγηση, στέλνοντας μήνυμα ότι όλα παραμένουν ανοιχτά και απαντώντας στη διαρροή για άρνηση εκταμίευσης της δόσης από την Ελλάδα, χωρίς συμφωνία στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.

Διαβάστε  Ενεργό ρόλο στις τράπεζες αναλαμβάνουν ESM-ΤΧΣ

Σύμφωνα με την επιστολή Ντάισελμπλουμ προς το Ολλανδικό κοινοβούλιο για το Eurogroup της 22ας Μαίου, υπήρξε θετική αντίδραση τόσο από το Eurogroup όσο και από το ΔΝΤ “στην πρόοδο που έχει σημειωθεί από την Ελλάδα σχετικά με την εφαρμογή” των προαπαιτούμενων.

Για την έκθεση προόδου που παρουσίασε η Κομισιόν στην Σύνοδο της 22ας Μαΐου ανέφερε ότι «πρόκειται για μέτρα που πρέπει να ληφθούν πριν τα θεσμικά όργανα αποφασίζουν αν το πρόγραμμα είναι σε καλό δρόμο. Η απόφαση αυτή είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και για την εκταμίευση του επόμενου πακέτου δόσεων από τον ESM».

Η Ελλάδα πρέπει μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να οριστικοποιήσει τα υπόλοιπα θέματα, έτσι ώστε η Επιτροπή να συντάξει μια τελική έκθεση προόδου. Μόλις το αναθεωρημένο συμπληρωματικό μνημόνιο κατανόησης, η τελική έκθεση προόδου και μια πρόταση για το ύψος και το σχεδιασμό του επόμενου πακέτου δόσεων του δανείου είναι διαθέσιμο η Ολλανδική Βουλή θα το εγκρίνει, πριν από τη λήψη αποφάσεων από το Συμβούλιο των Διοικητών και από το Διοικητικό Συμβουλίου του ESM.

Διαβάστε  Με διαδικασία fast track το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης

Διαφήμιση