Υπόκωφα μηνύματα σε δανειστές και αντιπολίτευση έστειλε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ στη Φρανκφούρτη βρίσκονται με αφορμή συνέδριο του Economist για την Ελλάδα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και οι εταίροι. Αν και η ομιλία του πρωθυπουργού δεν είχε ειδήσεις, τα μηνύματα περιέχονταν στις διατυπώσεις και στη διάρθρωση του λόγου του.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου απορρίφθηκε γιατί δεν πληρούσε τις προδιαγραφές, ενώ επισήμανε ότι υπάρχουν λύσεις που συμφιλιώνουν την αποπληρωμή χρέους και την ανάπτυξη.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η χώρα θα κάνει αποδεκτή μονάχα μια λύση, η οποία θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές άμεσα με βιώσιμους όρους και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού, την οποία προσδιόρισε ως “καθαρή”, που θα εγγυάται ανάκαμψη της οικονομίας. Όπως εξήγησε, καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα για άλλη μια φορά προς το μέλλον.
«Είναι εκείνη που δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα προς τους επενδυτές»
Με τον τρόπο αυτό ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι ζητά την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης ως προαπαιτούμενο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας.
συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτές τις μέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες.
«Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, απέναντι σε έναν εθνικής σημασίας στόχο»
πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας. Επανέλαβε ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το σύνολο δεσμεύσεων προς τους εταίρους και κάλεσε την άλλη πλευρά να τηρήσει τις δικές της, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα θα κάνει αποδεκτή μονάχα μια λύση, η οποία θα εγγυάται την έξοδό της στις αγορές άμεσα με βιώσιμους όρους και θα σέβεται τις θυσίες του ελληνικού λαού.
Ενώ με τη φράση “ενωμένοι σε έναν κοινό σκοπό” φαίνεται να κάνει ένα ακόμη άνοιγμα στην αντιπολίτευση προλειαίνοντας το έδαφος για ενδεχόμενη σύγκλιση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών και θέλοντας να στρέψει τον προβολέα στην αντιπολίτευση για να ζητήσει να λάβει θέση έναντι της τελικής συμφωνίας, ενώ ήδη δεν έχει ψηφίσει τα μέτρα και αντίμετρα.
Τα χρόνια της κρίσης έδειξαν ότι το προηγούμενο παραγωγικό μοντέλο απέτυχε, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας πως η επιστροφή στο 2009 «πέρα από ουτοπία, αποτελεί και στρατηγικό λάθος». Ο πρωθυπουργός στάθηκε στην ανάγκη επανασχεδιασμού του παραγωγικού μοντέλου.
Έθεσε δε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό.
Ο Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε τη μείωση του φορολογικού συντελεστή των επιχειρήσεων από το 29% στο 26%. Σημείωσε ότι το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων αυξάνεται και νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ενισχύουν τη ρευστότητα της οικονομίας.
«Εισάγουμε καινοτόμα χρηματοδοτικά εργαλεία. Όλα μαζί θα διοχετεύσουν ρευστότητα πάνω από 3 δισ.», είπε επίσης. Ανέφερε εξάλλου ότι με το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση επιχειρήσεων αίρονται γραφειοκρατικά βάρη.
Τόνισε επίσης ότι σε εξέλιξη βρίσκονται σημαντικά έργα υποδομών που κινδύνευαν να ακυρωθούν στα δικαστήρια ή να μην ολοκληρωθούν και υπογράμμισε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον γύρω από Ελλάδα είναι ιδιαίτερα έντονο. «Σύντομα θα μπορούμε να πούμε άλλαξε σελίδα», πρόσθεσε.
Καταλήγοντας, απηύθυνε κάλεσμα «προς τις δημιουργικές δυνάμεις να συμπορευτούν στον κοινό αγώνα για το μέλλον της Ελλάδας».