Η πολιτική των ισχυρών και πολύπλευρων πιέσεων προς το Βερολίνο από την Αθήνα, την ΕΚΤ, το ευρωκοινοβούλιο, την Κομισιόν και η σιωπή του ΔΝΤ ανάγκασε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να βγει από τις σκιές και τα παρασκήνια. Με δηλώσεις του μετά τις διαρροές Τσακαλώτου στη Bild, την κατάθεση Ντράγκι στο Ευρωκοινοβούλιο, την επίθεση FAZ κατά Μέρκελ για οικονομικό εθνικισμό και την απαίτηση Γιούνκερ για έκτακτη συνάντηση, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιτέθηκε στο ΔΝΤ εστιάζοντας στη διαφορά αναπτυξιακών εκτιμήσεων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών σε μια κίνηση που δεν συνηθίζει κατηγόρησε το Ταμείο για μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις, επιβεβαιώνοντας τη διάσταση απόψεων αλλά προσδιορίζοντας τόσο το πεδίο της αντιπαράθεσης όσο και το διακύβευμα. Οι δηλώσεις του Βόλφγκνγκ Σόιμπλε αναπαράχθηκαν άμεσα από τη Handelsblatt, τη Bild και τα ελληνικά media εστιάζοντας όμως στην επιφάνεια και χωρίς να εμβαθύνουν:
«Στην παρούσα φάση ερίζουμε με το ΔΝΤ για το ποια είναι η σωστή εκτίμηση για την ανάπτυξη στην Ελλάδα για τα επόμενα 40 με 50 χρόνια. Το Ταμείο δεν είναι έτοιμο να δεχτεί πάνω από 1% για τα επόμενα 40 χρόνια»
επισήμανε, για να συμπληρώσει με σαρκαστική διάθεση, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα, ότι
«έτσι εξηγείται άλλωστε και το ότι όλα τα προγράμματα (σ.σ. για την Ελλάδα) ήταν μάταια»
Όπως επισήμανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με 1% ανάπτυξη η Ελλάδα δεν θα μπορούσε ποτέ να κλείσει την ψαλίδα προς τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Η τοποθέτηση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υπερβαίνει τα εσκαμμένα μεταξύ των θεσμών και είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστη για τον ίδιο, γεγονός που αποδεικνύει ότι πιέστηκε υπερβολικά από το μπαράζ ενεργειών αλλά και εσωτερικά από την Άγκελα Μέρκελ, η οποία βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη φάση.
Διαβάστε επίσης: Φωτιά στις διαπραγματεύσεις βάζουν Ντράγκι, Τσίπρας, Τσακαλώτος
Λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί δημοσίευμα της Bild που επικαλούνταν ελληνικές κυβερνητικές πηγές το οποίο αποκάλυπτε-διέρρεε ότι η ελληνική κυβέρνηση αν και θα τηρήσει τις υποχρεώσεις αποπληρώνοντας τα ομόλογα που λήγουν, εν τούτοις δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί εκταμίευση της αντίστοιχης δόσης από τον ESM, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε τεμαχισμό της συνολικής συμφωνίας και θα παρέπεμπε τις αποφάσεις για το χρέος και την επιτροπεία στις Καλένδες.
Διαβάστε επίσης: Συνάντηση Γιούνκερ-Σόιμπλε, απάντηση σε Τσακαλώτο-Ντράγκι
Αν σε αυτά προστεθεί η σκληρή και επίσης ασυνήθιστα ευθεία ρητορική του Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες, όπου δήλωσε απογοητευμένος για την αδυναμία ολοκλήρωσης της συμφωνίας και επαναδιατύπωση τη θέση ότι απαιτείται συνολική συμφωνία και συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος για να το χαρακτηρίσει η ΕΚΤ βιώσιμο, τότε διαμορφώνεται ένα ιδιαίτερα καυτό μέτωπο.
Διαβάστε επίσης: Νέος “Ανένδοτος” για το χρέος από Τσακαλώτο, παραιτείται από τη δόση χωρίς ελάφρυνση
Ρόλο έπαιξαν και οι νέες δηλώσεις του αντικαγκελάριου της Γερμανίας και υπουργού Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ο οποίος για πολλοστή φορά ζήτησε από τον Σόιμπλε να κατεβάσει τους τόνους και να μην κρίνει τους άλλους.