Ο Πούτιν κρατάει ζωντανούς Ερντογάν-Τουρκία

Ο Πούτιν κρατάει ζωντανούς Ερντογάν-Τουρκία

Ενα ακόμη βήμα στην κατεύθυνση της άρσης των κυρώσεων που είχε επιβάλλει στην Τουρκία μετά την κατάρριψη του μαχητικού SU-24, έκανε ο Ρώσος πρόεδρος Βλάντιμιρ Πούτιν, αίροντας μέρος των περιορισμών. Η κίνηση αυτή έρχεται μετά από συνάντηση και τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν τις προηγούμενες εβδομάδες και ημέρες οι δυο ηγέτες και στηρίζει πολιτικά τον Ταγίπ Ερντογάν και οικονομικά την τουρκική οικονομία η οποία βρίσκεται σε τροχιά κραχ.

Ο Βλάντιμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που άρει σειρά οικονομικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί κατά της Τουρκίας, που αφορούσαν τη μίσθωση Τούρκων εργαζομένων που απασχολούνται στη Ρωσία, όπως και τις δραστηριότητες τουρκικών εταιρειών σε διάφορους τομείς της οικονομίας.

Διαβάστε  Τουρκία: Καταδίκασαν δημοσιογράφους της Zaman για το πραξικόπημα

Τη στιγμή που η Ρωσία δείχνει να στηρίζει, έστω και οριακά, τον Ταγίπ Ερντογάν η Γερμανία ανεβάζει την πίεση μπλοκάροντας την διενέργεια της προηγούμενης συνόδου του NATO που είχε προγραμματιστεί να λάβει χώρα στην Κωνσταντινούπολη, ενώ παράλληλα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την έναρξη του εξοπλισμού των Κούρδων.

Διαφήμιση

Το πλαίσιο που διαμορφώνεται καθιστά σαφές ότι στόχος του Πούτιν είναι να επωφεληθεί εκμεταλλευόμενος τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία με το δυνατόν μικρότερο κόστος και επενδύοντας ουσιαστικά στην απομόνωση που έχει τεθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εξουσιοδότησε το υπουργείο Εξωτερικών να ενημερώσει την Άγκυρα για τη μερική ανανέωση της συμφωνίας που αφορά τους όρους βάσει των οποίων οι πολίτες των δύο χωρών μπορούν να επισκέπτονται ο ένας τη χώρα του άλλου, η οποία είχε υπογραφεί το 2010. Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος, με το διάταγμα αυτό, διεύρυνε τις κατηγορίες των Τούρκων πολιτών που θα μπορούν να επισκέπτονται τη Ρωσία χωρίς βίζα.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Στην παρούσα φάση, οι εξαιρέσεις που υπάρχουν αφορούν τα πληρώματα των τουρκικών αεροπορικών εταιρειών, τους κατόχους των υπηρεσιακών διαβατηρίων οι οποίοι επισκέπτονται τη Ρωσία για επαγγελματικούς λόγους και για σύντομο χρονικό διάστημα, όπως και τα μέλη των οικογενειών τους.

Παράλληλα υπογραμμίζεται ότι οι εξαιρέσεις θα ισχύσουν μόνο στην περίπτωση που η Τουρκία υιοθετήσει αντίστοιχα μέτρα.
Στις αρχές Μαΐου, μετά τις συνομιλίες του κ. Πούτιν με τον ομόλογό του της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν, ο Ρώσος πρόεδρος είχε δηλώσει ότι τα μέρη κατέληξαν σε «συνολική απόφαση» για την άρση των οικονομικών περιορισμών.

Διαβάστε  Σταθερά τα επιτόκια στη Ρωσία, αναμένονται πληθωριστικές πιέσεις λόγω ΦΠΑ

Σχετική διακήρυξη είχαν υπογράψει στις 22 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη οι αντιπρόεδροι των κυβερνήσεων των δύο χωρών, Αρκάντι Τβόρκοβιτς και Μεχμέτ Σιμσέκ αντίστοιχα.
[graphiq id=”7xez9eOBZ0V” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Τουρκίας” width=”700" height=”613" url=”https://sw.graphiq.com/w/7xez9eOBZ0V” frozen=”true”]

Διαφήμιση