Η Welt “φωτογραφίζει” τον απομονωμένο Σόιμπλε

Η Welt “φωτογραφίζει” τον απομονωμένο Σόιμπλε

Το νέο σκηνικό που έχει δημιουργηθεί μετά το ατελέσφορο Eurogroup της 22ας Μαΐου, την κατάθεση του Μάριο Ντράγκι στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής και το μπαράζ δηλώσεων αξιωματούχων της Κομισιόν, της Γερμανίας και του ΔΝΤ επιχειρεί να σκιαγραφήσει η γερμανική εφημερίδα Welt αναφερόμενη στην απρόσμενη στήριξη ΕΚΤ και ΔΝΤ στις ελληνικές θέσεις για το χρέος.

Το σκηνικό αυτό συμπίπτει με αυτό που έχει περιγράψει κατ επανάληψη το Crisis Monitor, ωστόσο δεν είναι αρκετό για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα καθώς ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει πολύ περισσότερα χαρτιά στο Eurogroup και μεγαλύτερη επιρροή με αποτέλεσμα να μπλοκάρει και να καίει σενάρια από τα παρασκήνια.

“Στον αγώνα για τις ελαφρύνσεις του χρέους η Αθήνα έχει τώρα στο πλευρό της τόσο το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όσο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη δύσκολη θέση να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις πριν τις εθνικές / ομοσπονδιακές εκλογές”

γράφει η έγκυρη συντηρητική εφημερίδα “Die Welt” στη ιστοσελίδα της.

Διαφήμιση

“Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε δεν ήταν στο συνέδριο της Φρανκφούρτης (σ.σ. το οποίο συνδιοργάνωσαν το βρετανικό περιοδικό Economist και το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο), εν τούτοις ήταν ωσεί παρών στις συζητήσεις των εμπειρογνωμόνων για την κατάσταση τη ελληνικής οικονομίας, διότι διάφοροι ομιλητές απευθύνθηκαν, χωρίς να τον κατονομάζουν, στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών περισσότερο ή λιγότερο άμεσα. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι βρίσκεται μπροστά σε ένα πραγματικό αδιέξοδο”

τονίζει η γερμανική εφημερίδα.

Αν και η Welt χαρακτηρίζει την κατάσταση αδιέξοδη για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αυτό δεν συνεπάγεται ότι η άρση του θα οδηγήσει σε ευνοϊκή λύση για την Ελλάδα. Σε αυτή τη φάση οι εταίροι, υπό την πίεση του Σόιμπλε επιχειρούν να στρέψουν τους προβολείς στην Ελλάδα για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και των εναπομείναντων προαπαιτουμένων, ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών επιτίθεται ευθέως στο ΔΝΤ.

Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται αλλαγή της ατζέντας των συζητήσεων, μετακύλιση της πίεσης και επανακαθορισμός των ισορροπιών.

“Το ότι ο κ. Τσακαλώτος τάσσεται υπέρ των ελαφρύνσεων είναι κατανοητό. Μη αναμενόμενη ήταν η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σχολιάζει η Welt, η οποία παραθέτει τη σχετική φράση του μέλοuς του Διοικητικού Συμβουλίου του Μπενουά Κερέ:

“Λυπούμαστε που στην τελευταία συνάντηση των υπουργών Οικονομικών δεν έγινε καμία δήλωση για τις ελαφρύνσεις του χρέους”

Ο κ. Κερέ, συνεχίζει η γερμανική εφημερίδα “έκρουσε μάλιστα ρητά τον κώδωνα του κινδύνου σε περίπτωση που η απόφαση αναβληθεί ακόμα ένα έτος, κάτι με το οποίο ο Σόιμπλε θα συμβιβαζόταν, διότι θα είχαν περάσει οι εκλογές. κάτι τέτοιο όμως θα κόστιζε πιθανόν περισσότερο”, όπως είπε. “Γι αυτό είναι μεν δύσκολο να το αποδεχτεί τώρα, αλλά η στιγμή είναι ώριμη”, πρόσθεσε ο κ. Κερέ.

Επίσης, η Welt σημειώνει ότι “η Ελλάδα πέτυχε σε δύο χρόνια όσα δεν πέτυχαν σε 20 άλλες κυβερνήσεις πριν, υποστήριξαν ομιλητές του συνεδρίου. Ο Τσακαλώτος ζητά λοιπόν τώρα να οριστικοποιηθεί η μορφή τους. Με την απαίτησή του αυτή βρίσκεται σε αρμονία με το ΔΝΤ, το οποίο εξαρτά την περαιτέρω υποστήριξή του στο πρόγραμμα από αυτές”, καταλήγει δε ως εξής: “Kαι αυτό είναι πρόβλημα για τον Σόιμπλε. Εάν και πως θα βγει από τη δύσκολη θέση θα αποδειχτεί στις 15 Ιουνίου.

Αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι το μπαράζ επικριτικών δημοσιευμάτων από γερμανικά media προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, γεγονός που συνεπάγεται την άσκηση πιέσεων εκ των έσω, εννοώντας ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών αντιμετωπίζεται πλέον με δυσπιστία και από μερίδα του κόμματός του, ενδεχομένως από το περιβάλλον της Άγκελα Μέρκελ.

Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που το ζήτημα της παραμονής του στη θέση του υπουργού Οικονομικών ετέθη από γερμανικές εφημερίδες. Η διαρροή στόχο είχε να κομίσει μήνυμα στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι η πολιτική του έναντι της Ελλάδας πυροδοτεί κύμα αμφισβήτησής του στο εσωτερικό.

Διαφήμιση