Οι σχέσεις Τραμπ-Μέρκελ είναι τόσο χάλια που ο Λευκός Οίκος χρειάστηκε να το διαψεύσει

Οι σχέσεις Τραμπ-Μέρκελ είναι τόσο χάλια που ο Λευκός Οίκος χρειάστηκε να το διαψεύσει

Στο χειρότερο σημείο των τελευταίων δεκαετιών φαίνεται ότι βρίσκονται οι σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας με το Βερολίνο να επιχειρεί πλέον να διευρύνει το μέτωπο ζητώντας την ανάδειξη της ΕΕ ως διεθνούς διπλωματικού παίχτη, ενώ λίγο αργότερα ο Λευκός Οίκος χρειάστηκε να εκδώσει ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι οι σχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ με την Άγκελα Μέρκελ είναι άριστες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί τη Γερμανία σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ και «τα πηγαίνει πολύ καλά» με την Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σον Σπάισερ. Ενώ από τη Γερμανία το επίπεδο των σχέσεων προσδιόρισε ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ χαρακτηρίζοντας τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ κοντόφθαλμες και επιβλαβείς για την ΕΕ

«Τα πηγαίνουν πολύ καλά. Τρέφει μεγάλο σεβασμό για εκείνη. Και θεωρεί, όχι μόνο τη Γερμανία, αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη σημαντικό σύμμαχο των ΗΠΑ»

δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο Σον Σπάισερ.

Διαφήμιση

Νωρίτερα, πάντως, ο Ντόναλντ Τραμπ με ανάρτησή του στο Twitter επέκρινε τη Γερμανία για το εμπορικό πλεόνασμα και το επίπεδο των αμυντικών δαπανών της, ενώ τη Δευτέρα η Άγκελα Μέρκελ είχε εκφράσει τις αμφιβολίες της για την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως συμμάχων.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, σε συνδυασμό με την έλλειψη σεβασμού των συμβολισμών και την προκλητική ρητορική του έχουν περιορίσει τη σφαίρα επιρροής των ΗΠΑ, ωθώντας παράλληλα φίλους και συμμάχους στην αναζήτηση νέων συνεκτικών κρίκων και εναλλακτικών διαύλων.

Διαβάστε επίσης: Η Μέρκελ επισπεύδει τον Ευρωστρατό

Η παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, αλλά και στην συνάντηση των G7 στην Σικελία φαίνεται πώς λειτούργησε… ενωτικά για την Ευρώπη και την «πληγωμένη» της συνοχή.

Δεν είναι τυχαίο ότι έντονη κριτική για τον τρόπο χειρισμού των διεθνών σχέσεων από τον Ντόναλντ Τραμπ από το εσωτερικό των ΗΠΑ, ακόμα και μέσα από το υπουργείο Εξωτερικών. Αμερικανός αξιωματούχος, μιλώντας υπό το καθεστώς της ανωνυμίας, σχολιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκε -από διπλωματικής άποψης- ο Ντόναλντ Τραμπ κυρίως στη Σύνοδο των G7, δεν δίστασε να τον παρομοιάσει με «μεθυσμένο τουρίστα».

Επικριτική αλλά πιο συγκρατημένη ήραν και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία την Κυριακή δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάρουν την τύχη στα χέρια τους και σήμερα προχώρησε έτι περαιτέρω, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς εκτίμησε ότι «οι σύμμαχοι δεν μπορούν πλέον να βασίζονται πάντα ο ένας στον άλλο», αναφερόμενη στο γεγονός ότι ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους αρνήθηκε να υιοθετήσει τη συμφωνία για την υπερθέρμανση του πλανήτη στη Σύνοδο μεταξύ των επτά οικονομικά ισχυρότερων κρατών του πλανήτη, τονίζοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο, προκειμένου να απαντήσει.

Ωστόσο, η δήλωση της Άγκελα Μέρκελ αποτελεί πολιτική θέση και όχι απλά συμπεριφορά και σηματοδοτεί την προώθηση της ενιαίας ευρωπαϊκής διπλωματίας.

Με την γερμανική «γραμμή» τάχθηκε και η Γαλλία, καθώς η υπουργός Άμυνας της χώρας, Σιλβί Γκουλάρ, σημείωσε ότι το κάλεσμα του Αμερικανού προέδρου προς τους Ευρωπαίους να συνεισφέρουν περισσότερο στον προϋπολογισμό του ΝΑΤΟ, συνιστά ένα «κίνητρο» για την προώθηση της «Ευρώπης της Άμυνας».