Γιατί πέφτει το πετρέλαιο παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Γιατί πέφτει το πετρέλαιο παρά τη συμφωνία του ΟΠΕΚ

Η αυξημένη παραγωγή πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τη Λιβύη πιέζει τις τιμές του πετρελαίου καθώς αντισταθμίζει σε μεγάλο βαθμό τις βραχυχρόνιες επιπτώσεις της μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ, ενώ παράλληλα ενισχύεται η ενεργειακή ανεξαρτησία των ΗΠΑ.

Τα συμβόλαια για το αργό τύπου Brent κινούνταν στα 51,59 δολάρια το βαρέλι το πρωί της Τετάρτης, σημειώνοντας απώλειες 0,5%, καθώς η αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού αργού υποσκάπτει τη συμφωνία παράτασης της μείωσης παραγωγής του ΟΠΕΚ και των ανεξάρτητων πετρελαιοπαραγωγών.

Διαβάστε  Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο, 180 νεκροί από την Παρασκευή!

Παράλληλα τα στοιχεία δείχνουν αύξηση της παραγωγής και από Λιβύη η οποία έχει ξαναμπεί στο χάρτη των παραγωγών αν και ο εμφύλιος συνεχίζεται.

Στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο (CBOE) το αργό τύπου WTI υποχωρούσε κατά 0,6% στα 49,34 δολάρια το βαρέλι.

Διαφήμιση

Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις η παραγωγή πετρελαίου της Λιβύης αναμένεται να αυξηθεί στα 800,000 βαρέλια ημερησίως μέσω της κρατικής National Oil Corporation. Μέχρι τώρα η Λιβύη εξάγει περί τα 500,000 βαρέλια από τις αρχές του έτους, εν συγκρίσει με 300,000 βαρέλια ημερησίως μεσοσταθμικά το 2016. Παράλληλα άνοδος της παραγωγής στα 800,000 θα ενισχύσει σημαντικά τις εξαγωγές, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε ανακατανομή μεριδίων αγοράς.


Αξίζει να σημειωθεί ότι άνοδο της τάξης του 10% σημειώνει και η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ από τα μέσα του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω του σχιστολιθικού αργού, το κόστος εξόρυξης του οποίου μειώθηκε. Οι ΗΠΑ παράγουν σε αυτή τη φάση περί 9,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Διαφήμιση