Γιατί πέφτει η τιμή του καφέ

Γιατί πέφτει η τιμή του καφέ

Οι τιμές καφέ Arabica υποχώρησαν την Τετάρτη, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειξαν ότι η παραγωγή στο Μεξικό αναμένεται να ανακάμψει από την επιδημία της σκουριάς που είχε πληγεί τα προηγούμενα χρόνια.

Την αύξηση της παραγωγής ευνοούν και οι καιρικές συνθήκες, αλληλουχία που είχε ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της τιμής κατά 1,9% στα 1,3 δολάρια ανά λίβρα.

Διαβάστε  Roller coaster η μετοχή της FF Group, αμφισβητεί τη διοίκηση και η Fosun

Ιστορικά, ο καφές σημείωσε υψηλό όλων των εποχών στα 339,86 τον Απρίλιο του 1977 και ένα χαμηλό στα 42,50 δολάρια τον Οκτώβριο του 2001.

Διαφήμιση

Ο καφές Arabica είναι ο παγκόσμιος δείκτης αναφοράς για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καφέ που διαπραγματεύονται στο Inter Continental Exchange (ICE). Η ποικιλία Arabica αντιπροσωπεύει το 75% της παγκόσμιας παραγωγής και καλλιεργείται κυρίως στη Βραζιλία (40% της παγκόσμιας προσφοράς) και στην Κολομβία.

Διαβάστε  Εξανεμίστηκαν 46 δισ. από την κεφαλαιοποίηση του Bitcoin

Η ποικιλία Robusta αντιπροσωπεύει το υπόλοιπο 25% και παράγεται κυρίως στο Βιετνάμ (15% της παγκόσμιας προσφοράς) και στην Ινδονησία.

Άλλοι σημαντικοί εξαγωγείς περιλαμβάνουν το Περού, την Ινδία, την Ουγκάντα, την Αιθιοπία, το Μεξικό και την Ακτή Ελεφαντοστού. Ο Robusta είναι δημοφιλής στην Ευρώπη και απ αυτόν φτιάχνεται ο espresso, ενώ οι κόκκοι Arabica είναι δημοφιλείς στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Διαβάστε  Φοβάστε; Καλά κάνετε! Έρχεται διπλό "triple witching" τον Ιούνιο σε αγορές και γεωπολιτική

Διαφήμιση