Η ένταση με τη Γερμανία, οι προκλήσεις σε βάρος της Αυστρίας και οι επιθέσεις εναντίον των Κούρδων της Συρίας οδηγούν τον Ταγίπ Ερντογάν και την Τουρκία στο περιθώριο του NATO, σε μια περίοδο που οι νατοϊκές επιχειρήσεις στη Συρία οδηγούσαν σε ντε φάκτο αναβάθμιση.
Η πληροφορία ότι η Γερμανία και η Γαλλία αλλά και άλλες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ προσπαθούν να εμποδίσουν να διεξαχθεί η επόμενη σύνοδος της συμμαχίας το 2018 στην Κωνσταντινούπολη, όπως είχε προτείνει ο πρόεδρος Ερντογάν, έπεσε σαν βόμβα μετά και από τις δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου για το θέμα της βάσης του Ιντσιρλίκ.
Με τίτλο «Η Σύνοδος στην ΝΑΤΟ στην Πόλη μπλοκάρεται» η ηλεκτρονική έκδοση της Χουριέτ αναφερόμενη στο αρχικό δημοσίευμα της Die Welt δανείζεται επίσης και το σχόλιο του Spiegel ότι η πρόταση της Γερμανίας για αναβολή της συνόδου αποτελεί ένα νέο κεφάλαιο στην παρούσα κρίση μεταξύ των δύο χωρών.
Αν το veto τοποθετηθεί κάτω από το νέο πρίσμα των δηλώσεων Μέρκελ για ανάδειξη της Ευρώπης σε ηγετικό διπλωματικό παίχτη, τότε η σκλήρυνση στάσης προς την Τουρκία αναδεικνύεται σε λυδία λίθος της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής.
Στη Τουρκία, σύμφωνα με τη DW, ο διευθυντής της φιλοκυβερνητικής εφημερίδα Γενί Σαφάκ, θεωρεί από την πλευρά του ότι οι στρατηγικοί σχηματισμοί άλλαξαν μετά την έλευση Τραμπ και ότι η καγκελάριος Μέρκελ δεν μπορεί πλέον να εμποδίσει τη μοναξιά της Γερμανίας.
Πάντως ο πρόεδρος Ερντογάν, που για πρώτη φορά χθες και ως πρόεδρος του κόμματός του μίλησε στην κοινοβουλευτική του ομάδα, δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί ως το τέρμα για το θέμα των υπόπτων Γκιουλενιστών που έχουν καταφύγει στο εξωτερικό.
Απείλησε ευθέως τις χώρες αυτές και όπως είπε: «αν δεν βοηθήσετε στην έκδοση των ατόμων αυτών, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κάποια ημέρα και η Τουρκία δεν θα επιτρέψει τους δικούς σας που έχουμε εδώ να επιστρέψουν σε σας».