Στις Βερσαλλίες και όχι στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων υποδέχεται σήμερα ο Εμμάνουελ Μακρόν τον Βλάντιμιρ Πούτιν σε μια συνάντηση η οποία δεν αναμένεται να παράξει πρωτοσέλιδα, αλλά θα δημιουργήσει το νέο πλαίσιο στις διμερείς σχέσεις, το οποίο δεν είναι απαραίτητο ότι θα ταυτίζεται με το NATO, ενώ αναμένεται να ξεδιαλύνει σκιές από την προεκλογική περίοδο και να θέσει τα όρια του παιχνιδιού, με δεδομένο ότι έπονται οι βουλευτικές εκλογές στη Γαλλία και ο Πούτιν έχει στηρίξει δημοσίως τη Μαρίν Λε Πεν.
Δημοσίως οι δυο ηγέτες αναμένεται να συμφωνήσουν στην ανάγκη πάταξης της τρομοκρατίας και διπλωματικής προσέγγισης της κρίσης στην Ουκρανία, χωρίς ωστόσο να υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες, θέλοντας απλά να δείξουν ότι οι διμερείς σχέσεις είναι σε τροχιά βελτίωσης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κρίση που δημιουργήθηκε επί Ολάντ έχει ξεπεραστεί.
Στην πραγματικότητα το μέλλον των σχέσεων Γαλλίας-Ρωσίας αναμένεται να καθοριστεί μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, με το αποτέλεσμα να παίζει σημαντικό ρόλο.
Η συνάντηση των δυο ηγετών έχει ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική αξία καθώς πραγματοποιείται αμέσως μετά τη σύνοδο των G7 και του NATO όπου καταγράφηκαν σθεναρές διαφωνίες μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ αλλά και στις διμερείς σχέσεις Μακρόν Τραμπ και Μέρκελ-Τραμπ.
Μήνυμα αποτελεί όμως και ο τόπος της συνάντησης καθώς δεν πραγματοποιείται στο προεδρικό Μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία, γεγονός που δείχνει ότι οι σχέσεις των δυο χωρών δεν είναι σε τόσο καλό επίπεδο, ενώ παράλληλα ο Μακρόν θέλει να καταστήσει σαφές στον Πούτιν ότι οι ανεπίσημοι δίαυλοι ακόμα και σε κεντρικό επίπεδο υπάρχουν, είναι όμως άλλες οι συνθήκες που θα οδηγήσουν τις διμερείς σχέσεις στην κεντρική σκηνή.
Η συνάντηση πραγματοποιείται στη σκιά καταγγελιών του επιτελείου του Μακρόν για εκλογικό hacking από τη Ρωσία σε βάρος του κατά τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής περιόδου και ενώ ο Πούτιν έχει ήδη δεχθεί στο Κρεμλίνο την Μαρίν Λε Πεν κατ επανάληψη. Με τις βουλευτικές εκλογές να έπονται και την επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου να έχει δηλώσει ευθαρσώς ότι πήγε στη Ρωσία για να λάβει δάνειο, είναι εύκολο να προσδιοριστεί η ατζέντα των επαφών.
Επί τάπητος θα βρεθεί και το Συριακό όπου η Ρωσία φαίνεται να έχει επιβάλλει όρους και ρυθμό επικρατώντας της διεθνου΄ς συμμαχίας της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ, η Γαλλία έχει όμως τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή, για τα οποία αναμένεται να ασκήσει πιέσεις ο νέος πρόεδρος της χώρας.
[graphiq id=”7vvz8G8AOEd” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Γαλλίας” width=”700″ height=”613″ url=”https://sw.graphiq.com/w/7vvz8G8AOEd” frozen=”true”]
Στο πεδίο των γαλλο-ρωσικών σχέσεων έχουν συσσωρευτεί διαφορές για πολλά θέματα, συμπεριλαμβανόμενων αυτών της Ουκρανίας και της Συρίας.
«Θα έχω έναν απαιτητικό διάλογο με τη Ρωσία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχω διάλογο» δήλωσε από τη Σικελία, ο Εμανουέλ Μακρόν. Σχετικά με τη Συρία, ο Γάλλος πρόεδρος θεωρεί ότι είναι αναγκαίο να «μιλήσει με τη Ρωσία», στοχεύοντας στο «να βρεθεί συλλογικά μια πολιτική λύση χωρίς αποκλεισμούς». Η Γαλλία δεν έχει δει με καλό μάτι το ότι οι Δυτικοί αποκλείσθηκαν και δεν συμμετείχαν στη διαδικασία κατάπαυσης πυρός που έγινε με την πρωτοβουλία της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας.
Η επίσκεψη του Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται με την ευκαιρία της έκθεσης για τα 300 χρόνια της ιστορικής επίσκεψης στη Γαλλία του τσάρου Πέτρου του Μέγα το 1717, κατά την οποία συνάφθηκαν οι διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.
[graphiq id=”afQlPVM76lf” title=”Κορυφαίοι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας” width=”700″ height=”613″ url=”https://sw.graphiq.com/w/afQlPVM76lf” frozen=”true”]
Την πρόσκληση προς τον Ρώσο πρόεδρο απηύθυνε ο Εμανουέλ Μακρόν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες στις 8 Μαΐου, την επομένη της εκλογής του. Ακολούθησε επιστολή με την οποία ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Ρώσο ομόλογό του να εγκαινιάσει την έκθεση στο Μεγάλο Τριανόν.
Η σημερινή συνάντηση, παρ’ ότι δεν έχει τον χαρακτήρα «επίσημης επίσκεψης», που θα είχε εάν γινόταν στο προεδρικό Μέγαρο του Ελιζέ, αντιμετωπίζεται ως ένα ισχυρό σύμβολο της θέλησης των δύο προέδρων να ξεπεραστεί «η αμοιβαία δυσπιστία».
Η συνάντηση στις Βερσαλλίες θα είναι ευκαιρία για να ξεχαστεί η προηγούμενη σύγκρουση του Πούτιν με τον πρόεδρο Ολάντ τον περασμένο Οκτώβριο, που είχε σαν συνέπεια την ακύρωση επίσκεψης του Ρώσου ηγέτη για τα εγκαίνια του νέου ορθόδοξου κέντρου και εκκλησίας στο Quai Branly που θεωρείτο σύμβολο της διμερούς συνεργασίας. Ο Πούτιν ακύρωσε την επίσκεψή του, λόγω της θέλησης του Ολάντ να μετατρέψει την επίσκεψη, σε συνάντηση εργασίας για τη Συρία.
Μετά το γεύμα και μια κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο πρόεδροι θα εγκαινιάσουν την έκθεση «Πέτρος ο Μέγας, ένας τσάρος στη Γαλλία», στο Μεγάλο Τριανόν, παλάτι με τα ροζ μάρμαρα στο πάρκο των Βερσαλλιών. Στο παλάτι αυτό είχε μείνει ο τσάρος κατά την επίσκεψή του, τον Μάϊο και Ιούνιο του 1717.