Αν και τα φώτα των διεθνών media επικεντρώνονται στην τρομοκρατική επίθεση στο Μάντσεστερ που άφησε πίσω της 22 νεκρούς και αρκετούς ακόμη τραυματίες, αυτή την είναι η μόνη επίθεση που έχει δεχθεί η Μεγάλη Βρετανία αλλά μια από τις συνολικά τρεις τις τελευταίες 20 ημέρες.
Της επίθεσης στο Manchester Arena προηγήθηκε η κυβερνοεπίθεση με το ransomware, WanaCry, με επίκεντρο το Εθνικό Σύστημα Υγείας και αποτέλεσμα το “έμφραγμα” στα νοσοκομεία και την ακύρωση χειρουργείων και επισκέψεων, ενώ ακολούθησε η επίθεση hackers στα τερματικά της British Airways που είχε σαν αποτέλεσμα το χάος στα βρετανικά αεροδρόμια, την ακύρωση πτήσεων και την ταλαιπωρία επιβατών.
Αν και οι κυβερνοεπιθέσεις δεν παρήγαν νεκρούς, απέδειξαν όμως ότι μπορούν να φτάσουν και εκεί καθώς κατέστη σαφές ότι οι υποδομές της χώρας και το σύστημα έκτακτης ανάγκης μπορούν να υποστούν ταυτόχρονες επιθέσεις αδρανοποιώντας τους μηχανισμούς αντίδρασης σε κρίσιμες στιγμές.
Αν και οι επιθέσεις δεν δεν συνδέονται μεταξύ τους, με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι αρχές και οι υπηρεσίες πληροφοριών ερευνούν το ενδεχόμενο διασύνδεσής τους σε επίπεδο οργάνωσης ή ακόμα και τη διασύνδεση των εικαζόμενων κεντρικών οργανισμών των δραστών.
[graphiq id=”l2nn5EJZ69T” title=”Παγκόσμιες τρομοκρατικές επιθέσεις ανά έτος” width=”700″ height=”551″ url=”https://sw.graphiq.com/w/l2nn5EJZ69T” frozen=”true”]
[graphiq id=”l2nn5EJZ69T” title=”Παγκόσμιες τρομοκρατικές επιθέσεις ανά έτος” width=”700″ height=”551″ url=”https://sw.graphiq.com/w/l2nn5EJZ69T” frozen=”true”]
Σύμφωνα με τις αρχές πίσω από την επίθεση στο Manchester Arena βρίσκεται το Ισλαμικό Κράτος, ενώ διεθνείς εταιρίες ασφάλειας internet δείχνουν τη Βόρειο Κορέα και ομάδες κυβερνητικών hackers για την επίθεση με το Ransomware WanaCry τη Βόρειο Κορέα.
Σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία που να αποδεικνύουν σχέση μεταξύ των δυο, ωστόσο ο συγχρονισμός των επιθέσεων, η συνάφειά τους και το εύρος που καλύπτουν αποτελούν ένα μήνυμα το οποίο δεν μπορεί να παραγνωριστεί από τις υπηρεσίες πληροφοριών.
Πληθωρισμένη τρομοφοβία
Μπορεί το ευρύ κοινό να διαπιστώνει αύξηση τρομοκρατικών επιθέσεων με ανθρώπινα θύματα, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Global Terrorism Database.
Η τρομοκρατία γίνεται όλο και περισσότερο ανησυχητική για τους Ευρωπαίους πολίτες, με το επίπεδο απειλής του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι «σοβαρό» – αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι η Ευρώπη είναι μία από τις ασφαλέστερες περιοχές στον κόσμο για τρομοκρατικά περιστατικά.
[graphiq id=”qRtRgszXs9″ title=”Νεκροί και τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο” width=”700″ height=”505″ url=”https://sw.graphiq.com/w/qRtRgszXs9″ frozen=”true”]
Ενώ τα τελευταία χρόνια υπήρξαν αρκετές μεγάλες επιθέσεις στη Δυτική Ευρώπη, ο αριθμός των ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την τρομοκρατία στην περιοχή αυτή είναι σχετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλα μέρη του κόσμου.
Ο δείκτης παγκόσμιας τρομοκρατίας διαπίστωσε ότι το 2015 σκοτώθηκαν 38.422 άνθρωποι σε τρομοκρατικές επιθέσεις ανά τον κόσμο.
Η πλειοψηφία αυτών ήταν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, όπου 17.752 άνθρωποι πέθαναν σε τρομοκρατικές επιθέσεις. Η υποσαχάρια Αφρική ακολούθησε, ενώ τρίτη κατατάχθηκε η περιοχή της Νότιας Ασίας.
Από το 1970, ο Δείκτης έχει υπολογίσει 106.539 θανάτους σε αυτήν την περιοχή, από ένα παγκόσμιο σύνολο 348.759 – σε σύγκριση με 6.400 θανάτους στη Δυτική Ευρώπη.
Από το 1970, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων εξαιτίας της τρομοκρατίας στη Δυτική Ευρώπη – με 3.395 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους.
Η Ισπανία ακολουθεί, με 1.261 θανάτους από το 1970. Το 2004 ήταν το χειρότερο έτος της χώρας για τρομοκρατία, όταν 192 άνθρωποι πέθαναν από τις βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη.
Το 1988 ήταν ο χειρότερος χρόνος για την τρομοκρατία στη Δυτική Ευρώπη, καθώς 440 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιθέσεις, πλειοψηφία σκοτώθηκε από τον βομβιστή Lockerbie.
Το 2015, η Γαλλία είδε τη χειρότερη επίθεσή της στο Παρίσι, όταν εννέα τρομοκράτες σκότωσαν 130 άτομα σε πολλές τοποθεσίες στην πρωτεύουσα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 10 ετών, στο Ηνωμένο Βασίλειο σημειώθηκαν 1.4 θάνατοι ετησίως λόγω τρομοκρατικών ενεργειών, οι οποίες, σύμφωνα με έρευνα του BuzzFeed. Αυτό συνεπάγεται ότι οι θάνατοι από δάγκωμα σκύλου είναι πιο πιθανοί καθώς ανέρχονται στους 18 ετησίως, είτε από ζεστό νερό (100 θάνατοι ανά έτος) ή χρησιμοποιώντας τηλέφωνό κατά την οδήγηση (2.920 θανάτους ετησίως).
Η Cyber τρομοκρατία ανεβαίνει
Δεν ισχύει το ίδιο όμως για την κυβερνο-τρομορατία όπου δραστηριοποιούνται μια σειρά από δράστες χωρίς κοινά σημεία αναφοράς, με διαφορετικούς στόχους, εργοδότες και αποτελέσματα που ποικίλουν και μπορούν να φτάσουν ακόμα και σε μαζικούς θανάτους, όπως μια φυσική τρομοκρατική επίθεση.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο το 2016 τα έσοδα από ransomware ξεπέρασαν το 1 δισ., με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι μια στις δυο επιθέσεις hackers επιτυγχάνει τον σκοπό της.
Αν σε αυτά συνυπολογιστούν οι επιθέσεις hackers σε δημόσιες υποδομές, η υποκλοπή δεδομένων και μια σειρά επιθέσεις που δεν γίνονται ευρέως γνωστές τότε η πραγματική απειλή είναι η κυβερνο-τρομοκρατία η οποία παράγει μεγαλύτερα αποτελέσματα και προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια στον δράστη, ενώ επιτυγχάνει πιο ηχηρά μηνύματα προς τις κυβερνήσεις και είναι μακράν πιο προσοδοφόρα για τους τρομοκράτες.