Σαφής χωρίς περιστροφές και πετώντας το μπαλάκι στο Eurogroup ήταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, καταθέτοντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου. Η τοποθέτηση του κεντρικού τραπεζίτη της ΕΚΤ έχει αυξημένο ειδικό βάρος σε αυτή τη φάση καθώς σηματοδοτεί την έναρξη του νέου κύκλου των διαπραγματεύσεων από τη θέση στην οποία είχε καταλήξει η ΕΚΤ αρκετά νωρίς στον προηγούμενο, άκαρπο γύρο διαπραγματεύσεων που οδήγησε στο ατελέσφορο Eurogroup της 22ας Μαΐου.
Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής ότι η ΕΚΤ χρειάζεται να έχει στα χέρια της την πλήρη συμφωνία για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο ελληνικό πρόγραμμα και στη συνέχεια τα μέτρα για το χρέος προκειμένου να μπορέσει να εξετάσει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
“Αυτό που χρειάζεται είναι θετικό κλείσιμο των διαπραγματεύσεων. Καλωσορίζουμε τη συμφωνία των τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement), λυπούμαστε για το γεγονός ότι δεν υπήρξε πιο σαφής καθορισμός των μέτρων για το χρέος στο τελευταίο Eurogroup”
ανέφερε συγκεκριμένα πρόεδρος της ΕΚΤ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάριο Ντράγκι επανέφερε το θέμα της ανεξάρτητης ανάλυσης χρέους της ΕΚΤ, γεγονός που η οποία αποτελεί τον “μπαλαντέρ” στις διαπραγματεύσεις καθώς το αποτέλεσμα της έχει δεχθεί απριόρι και το ΔΝΤ. Ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε ότι η ανάλυση θα πρέπει να δείξει ότι το χρέος είναι βιώσιμο, στέλνοντας μήνυμα στο Βερολίνο ότι η ανάλυση χρέους του ESM δεν γίνεται αποδεκτή.
Ο Μάριο Ντράγκι ξεκαθάρισε ότι:
“Πρώτα θα πρέπει να έχουμε πλήρη συμφωνία και μετά μέτρα που θα κάνουν το χρέος βιώσιμο”,
Η αναφορά του Ντράγκι σε “πλήρη συμφωνία” έρχεται να στηρίξει τις ελληνικές θέσεις και αποκρούει δηλώσεις του Σόιμπλε για πολιτική συμφωνία, ενώ καίει την αντιπρόταση του προέδρου του Eurogroup για τμηματική συμφωνία ώστε να εκταμιευθεί να κλείσει η αξιολόγηση και να εκταμιευθεί η δόση.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε παράλληλα ότι “εάν και όταν” ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα υπάρξει επιλεξιμότητα και για τους τίτλους ελληνικών επιχειρήσεων, εφόσον αυτές πληρούν τα σχετικά κριτήρια.
Σε ερώτηση εξάλλου τι θα συμβεί εάν ένα κράτος της Ευρωζώνης αναδιαρθρώσει το χρέος του ο Μάριο Ντράγκι απάντησε “κοιτάξτε την Ελλάδα”, ενώ απέρριψε τις ανησυχίες ότι υπάρχει διαμερισμός του κινδύνου στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι ο κίνδυνος από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους πέφτει κυρίως στην εθνική κεντρική τράπεζα και όχι συνολικά στο Ευρωσύστημα.
Ο Μάριο Ντράγκι κάλυψε πλήρως και τις ελληνικές τράπεζες, απαντώντας σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κύρτσου, αναφέροντας ότι έχει σημειωθεί “εξαιρετική πρόοδος” στον τραπεζικό τομέα και ειδικά η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών είναι αυτή τη στιγμή “πολλαπλάσια” σε σχέση με πριν. Εντούτοις, σημείωσε, πως υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό κόκκινων δανείων που οφείλεται στην κρίση αλλά και στις προϋπάρχουσες αδυναμίες. Υπογράμμισε, επίσης, ότι το ζήτημα των κόκκινων δανείων αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο της τρέχουσας αξιολόγησης και του τρέχοντος προγράμματος.
Περαιτέρω άρνηση χρήζει και η φράση
“ο κίνδυνος από την αναδιάρθρωση του κρατικού χρέους πέφτει κυρίως στην εθνική κεντρική τράπεζα και όχι συνολικά στο Ευρωσύστημα”
, η οποία δεν αποκλείεται να αποτελεί μέρος ευρύτερης παρασκηνιακής συζήτησης για τους κινδύνους και τις επιβαρύνσεις μιας ελάφρυνσης χρέους.
Η ρητορική που χρησιμοποίησε ο Μάριο Ντράγκι και οι θέσεις που διατύπωσε συνιστούν σαφή σκλήρυνση στάσης απέναντι στο Βερολίνο σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο για τις διαπραγματεύσεις καθώς οι εμπλεκόμενες πλευρές οχυρώνονται.