Η επίσημη εκδοχή για τη συνάντηση Μακρόν-Πούτιν στις Βερσαλλίες είναι ότι έγινε μια νέα αρχή και τέθηκαν επί τάπητος το ουκρανικό, συριακό και οι διμερείς σχέσεις, ενώ οι δυο πρόεδροι έχουν αρκετά κοινά και διάθεση για διάλογο. Στην πραγματικότητα όμως το αποτέλεσμα απέχει, καθώς ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Βλάντιμιρ Πούτιν για να θέσει τους όρους του ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου, έτσι ώστε να μην υπάρξουν νέες προσπάθειες εμπλοκής της Ρωσίας και διαρροές για τον επηρεασμό της κοινής γνώμης.
Αυτό ήταν το μήνυμα του Εμμάνουελ Μακρόν ο οποίος φρόντισε να το στείλει και δια μέσου των ρωσικών media, καθώς κατηγόρησε μπροστά τον Βλάντιμιρ Πούτιν το Sputinik και το RT ότι είναι όργανα προπαγάνδας του Κρεμλίνου.
Αυτή η θέση αποτελεί την πεμπτουσία της συνάντησης για τον Μακρόν, ο οποίος επιχειρεί να θέσει τους δικούς του όρους για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, για το λόγο αυτό δεν απέφυγε τα media όπως ο Ρώσος ομόλογός του αλλά στεκόμενος δίπλα στον Πούτιν έστειλε μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι δεν θα διστάσει να απαντήσει τις προκλήσεις.
Επισήμως συμφωνήθηκε η επανέναρξη των συζητήσεων για την Ουκρανία σto πλαίσιο της Νορμανδίας, δηλαδή με τη συμμετοχή των τεσσάρων: Ουκρανία, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία, θέμα στο οποίο είχαν ήδη συμφωνήσει Πούτιν και Μέρκελ.
Στο ζήτημα της Συρίας ο Εμμάνουελ Μακρόν επισήμανε ότι οποιαδήποτε κίνηση στη χώρα περνάει από τη Ρωσία, τοποθετώντας κατ αυτό τον τρόπο τις συζητήσεις για την επόμενη ημέρα σε νέο πλαίσιο και αποδεχόμενος την αποδοτικότητα της ρωσικής στρατηγικής στην περιοχή.
Ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει ουσιαστική πρόοδος καθώς είναι προφανές ότι ο Μακρόν θέτει τις διμερείς σχέσεις και τις βουλευτικές εκλογές ως μείζονα ζητήματα και ζητά από τον Πούτιν να μην παρέμβει, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος δεν αποδέχεται κατηγορίες για εμπλοκή στις εκλογές. Ο Πούτιν υπεραμύνθηκε της συνάντησης με τη Μαρίν Λε Πεν στο Κρεμλίνο, λέγοντας ότι θα ήταν κουτό να μην συναντήσει τη μοναδική που ζητά αποκατάσταση των γαλλο-ρωσικών σχέσεων.