Η Ιαπωνία προαναγγέλλει αντίποινα στη Βόρειο Κορέα

Η Ιαπωνία προαναγγέλλει αντίποινα στη Βόρειο Κορέα

Ενα βήμα παραπάνω από τη συνήθη καταδίκη της εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου μικρού βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα έκανε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, προαναγγέλοντας λήψη συμπαγούς και συγκεκριμένης δράσεις από κοινού με τις ΗΠΑ.

Την κλιμάκωση της αντίδρασης του Ιάπωνα πρωθυπουργού προκάλεσε η έκρηξη του πυραύλου εντός της Ιαπωνικής ΑΟΖ, γεγονός που συνιστά προσπάθεια αμφισβήτησης της κυριότητας της περιοχής αλλά ταυτόχρονα και αύξηση της προκλητικότητας από την πλευρά του Κιμ γιονγκ Ουν.

Τώρα μένει να προσδιοριστεί το πεδίο των αντιποίνων της Ιαπωνίας στη Βόρειο Κορέα καθώς και το αποτέλεσμα που αυτά θα έχουν στη στάση του του Κιμ.

Διαφήμιση
Διαβάστε  Σπονδή Τραμπ στον Κιμ: Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τα κοινά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση των ΗΠΑ, είτε μέσω του Ντόναλντ Τραμπ είτε μέσω του Ρεξ Τίλερσον, καθώς μερικές ημέρες νωρίτερα τόσο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ όσο και ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Ματίς, υποβίβαζαν τις πιθανότητες προληπτικού πλήγματος λέγοντας ότι το σενάριο αυτό είναι “τρομακτικό”.

Το Πεκίνο επιχειρεί να επιλύσει την κρίση με την τακτική του κατευνασμού ζητώντας από τις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ αυτοσυγκράτηση και ασκώντας ταυτόχρονα οικονομικές και πολιτικές πιέσεις στη Βόρειο Κορέα, σε βαθμό που καταγράφεται επιδείνωση στις σχέσεις Πιονγιάνγκ-Πεκίνου.

Διαβάστε  Συνάντηση με τον Πούτιν ετοιμάζει ο Τραμπ

Η Μόσχα, που έχει συστήσει αυξημένη επαγρύπνηση, ψυχραιμία και αποφυγή προκλήσεων προς την Πιονγιάνγκ, προειδοποίησε πάλι τη διεθνή κοινότητα να είναι προσεκτική στην ανάληψη περαιτέρω δράσης κατά της Βορείου Κορέας. υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Τίτοβ, δήλωσε ότι η Μόσχα είναι ανήσυχη για την κατάσταση, απέφυγε όμως να επεκταθεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ρωσία επιχειρεί προσέγγιση με τον Κιμ γιονγκ Ουν ανοίγοντας πορθμειακή γραμμή με τη Βόρειο Κορέα, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την επιδείνωση των σχέσεων Πιονγιάνγκ-Πεκίνου και να οικοδομήσει ανεξάρτητες σχέσεις.[graphiq id=”14MFgTY7GhT” title=”Διαχρονική εξέλιξη του προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων της Βορείου Κορέας” width=”700" height=”474" url=”https://sw.graphiq.com/w/14MFgTY7GhT” frozen=”true”]

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Διαφήμιση