Ιδιαίτερα υψηλή σημειολογική αξία έχει η δήλωση του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ κατά την εισαγωγική ομιλία του στη σύνοδο των G7 στην Ταορμίνα της Σικελίας, στην οποία αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ελληνικό έθνος και στην ανάγκη σεβασμού του.
Αν και όλα κρίνονται στο Eurogroup το οποίο ελέγχει ασφυκτικά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η τοποθέτηση Γιούνκερ με το ειδικό βάρος της θέσης αλλά και της Συνόδου Κορυφής των G7 μπορεί να αποτελέσει το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να διεξαχθεί μια περιορισμένη πολιτική συζήτηση σε επίπεδο ηγετών η οποία μπορεί να υπερβεί τα στενά όρια αρμοδιοτήτων των υπουργών Οικονομικών.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφού επισήμανε ότι αυτή τη φορά και σε αντίθεση με τις προηγούμενες (συνόδους) δεν χρειάζεται να συζητήσουμε για την Ελλάδα με τον ίδιο τρόπο που συζητούσαμε γι’ αυτήν, υπογράμμισε:
«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο. Η Ελλάδα τα πάει καλά και θέλω να αποτίσω φόρο τιμής στο θάρρος και την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να σεβόμαστε το έθνος αυτό».
Το θέμα αναδείχθηκε από αρκετά media χωρίς όμως να δοθούν προεκτάσεις πολιτικού παρά μόνο σημειολογικού χαρακτήρα. Επίσης αναδείχθηκε από τη “Ναυτεμπορική” το γεγονός ότι η παρέμβαση ήταν ενσωματωμένη στο κείμενο και συνεπώς διαρθρωμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να στείλει μηνύματα.
Η επισήμανση της ανάγκης σεβασμού του έθνους (του ελληνικού) από τον πρόεδρο της Κομισιόν συνεπάγεται ότι υπάρχει έλλειψη αυτού σε άλλο επίπεδο και η επιβολή του “πρέπει” αν και δεν φαίνεται, στην πραγματικότητα είναι πολύ πιο ισχυρή από μια παραίνεση όταν ακούγεται στο πλαίσιο επίσημης παρέμβασης ενώπιον των G7.
Η παρέμβαση έχει ακόμα μεγαλύτερη σημασία υπό το πλαίσιο που διεξάγεται ο διάλογος για την επόμενη ημέρα, καθώς βασικό ζητούμενο για την ελληνική κυβέρνηση είναι η άρση της επιτροπείας στο τέλος του προγράμματος, ενώ ο ESM και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εισηγούνται τη δημιουργία νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων-αποκρατικοποιήσεων με ταυτόχρονες δράσεις από ESM και την ελληνική κυβέρνηση μέχρι τουλάχιστον το 2022.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι διατεθειμένη να δεχθεί μια μη-λύση για το χρέος αρκεί να διασφαλίσει την έξοδο από τη διαδικασία επιτροπείας του ESM και την επαναφορά στην αιγίδα της Κομισιόν το 2018.
Σε αυτό το σημείο εντοπίζεται το αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων το οποίο προσπάθησε να σπάσει με τις δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ.