Με νέο κύκλο πολιτικών επαφών στο ανώτατο επίπεδο επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας να αλλάξει την τροχιά της συζήτησης για το χρέος θέλοντας να εντάξει τις τελικές αποφάσεις για την ελάφρυνση στο πλαίσιο της επικτακτικής ανάγκης προώθησης γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή της Μεσογείου, υπό το πρίσμα των τεταμένων σχέσεων πολλών χωρών της συμμαχίας με την Τουρκία.
Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, αντιθέτως απαιτεί την ευθυγράμμιση πολλών εξωγενών παραγόντων με ένα δόγμα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο με διαρκώς μεταβαλλόμενο εξωτερικό περιβάλλον. Οι βάσεις για την επιχείρηση “χρέος-γεωπολιτική” έχουν τεθεί κατά τις συνόδους των Νοτίων καθώς και στη στρατηγική διαχείρισης του προσφυγικού, ενώ η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί από την τουρκική προκλητικότητα που εκδηλώνεται πλέον σε όλα τα επίπεδα.
Η αλλαγή φρουράς στα Ηλύσια Πεδία και η προσπάθεια εκπομπής νέου πολιτικού στίγματος από τον Μακρόν ενόψει των γαλλικών βουλευτικών εκλογών αποτελούν το πρώτο “έμφραγμα” της στρατηγικής αυτής. Οι ΗΠΑ εμφανίζονται διατεθειμένες να πιέσουν στην κατεύθυνση ανάληψης νέων πρωτοβουλιών από τη Γαλλία, η Γερμανία εμφανίζεται -σε επίπεδο Μέρκελ- δεκτική στην προοπτική συγκερασμού μετώπων και ευθυγράμμισης συμφερόντων, ωστόσο απαιτείται πολύ συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο και ο χρόνος που απομένει είναι ελάχιστος και ασφυκτικά πιεστικός.
Το ζήτημα τέθηκε στις διμερείς επαφές του Αλέξη Τσίπρα στη σύνοδο του NATO, όπου συμφωνήθηκε μπαράζ επαφών μεταξύ Τσίπρα, Μέρκελ και Μακρόν τις επόμενες ημέρες.
Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να επιτύχει ουσιώδη βελτίωση της πρότασης που κατατέθηκε στο πρόσφατο Εurogroup και η οποία απορρίφθηκε κυρίως γιατί δεν εξασφάλιζε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σύμφωνα βέβαια με τα πρακτικά της συνεδρίασης, που διέρρευσαν χθες, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται να μην δέχεται την πρόταση και για πολιτικούς λόγους, καθώς ομολογεί στους ομολόγους του ότι θα προκαλούσε εσωτερικές αντιδράσεις στην Ελλάδα.
Η κυβέρνηση δεν αποκλείει εξ’ ορισμού την πρόταση αυτή, καθώς τη θεωρεί ως «καλή βάση εκκίνησης», περιμένει ωστόσο να γίνει πιο σαφής και αποτελεσματική ως προς το στόχο της εξόδου της χώρας στις αγορές. Έστω κι αν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε διαμήνυσε στην ίδια συνεδρίαση ότι η κυβέρνηση δεν θα βρει καλύτερη λύση.
Μηνύματα έστειλε και με την ομιλία του στο NATO ο Έλληνας πρωθυπουργός καθώς επισήμανε ότι:
η Ελλάδα θα εξακολουθήσει, με το ειδικό γεωστρατηγικό της βάρος, να ανταποκρίνεται ενεργά στις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές είπε στηρίζουμε, στο πλαίσιο αυτό, και την ενίσχυση του αμυντικού τομέα της ΕΕ μέσω πρωτοβουλιών όπως η Μόνιμη Διαρθρωμένη Συνεργασία και πρόσθεσε ότι αποδίδουμε ιδιαίτερη σημασία στην αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας και θεωρούμε ότι τα μέτρα στα οποία συμφωνήσαμε σήμερα θα συνεισφέρουν προς αυτήν την κατεύθυνση.
Πρόκειται για δυο διαφορετικά “ναι” του Αλέξη Τσίπρα, τόσο στη χρήση της βάσης της Σούδας -ενδεχομένως και την ανανέωση της σύμβασης- και στον ευρωστρατό, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο πιο ενεργής συμμετοχής στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
Με τον τρόπο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να ανοίξει τη συζήτηση για την ενιαία διαχείριση του οικονομικού προβλήματος με τα γεωστρατηγικά με καλή πίστη και αποδεδειγμένη πολιτική βούληση.
Υπάρχουν όμως και συνθήκες οι οποίες μπορεί να γεννήσουν πολύ διαφορετικά αποτελέσματα από αυτά που πολιτικά μπορεί να ανεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας και πολύ περισσότερο ο ταλανιζόμενος ΣΥΡΙΖΑ, με δεδομένο ότι ο Εμμάνουελ Μακρόν διατηρεί άριστες σχέσεις και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και έχει στο παρελθόν συμμετάσχει σε διαβουλεύσεις για τη διαμόρφωση διάδοχων πολιτικών σχημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός επέπληξε, εμμέσως πλην σαφώς, τις τουρκικές προσπάθειες αποκλεισμού της Αυστρίας, μια κίνηση που θεωρείται ότι θα οδηγήσει σε αύξηση της έντασης στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι έχει ιδιαίτερη σημασία η συνεργασία ΝΑΤΟ-ΕΕ, χωρίς αποκλεισμούς έναντι του συνόλου των κρατών-μελών. Υποστήριξε, παράλληλα, την ενίσχυση του Μεσογειακού Διαλόγου με στόχο την ενδυνάμωση της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας. Κάτι στο οποίο η Ελλάδα διαδραματίζει ουσιαστικό και δραστήριο ρόλο.
Αναφερθείς στη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, το οποίο χαρακτήρισε απότοκο της ρευστότητας και της έντασης στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της κρίσης και παρά τις όποιες δυσκολίες, έχουμε καταφέρει να ανταπεξέλθουμε θετικά. Η δραστηριότητα του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο μας έχει βοηθήσει, έχει δώσει αξιοσημείωτα αποτελέσματα και θα πρέπει να συνεχίσει υπό τη σημερινή της μορφή τόνισε ο πρωθυπουργός.
[infogram id=”greece_2015_snapshot” prefix=”4O9″ format=”interactive” title=”Greece 2015 snapshot”]