Συνεχίζεται η επέλαση των δυνάμεων του Μπασάρ αλ Άσαντ στα περισσότερα μέτωπα στη Συρία με τον στρατό του να αναλαμβάνει τον έλεγχο του αυτοκινητοδρόμου Δαμασκός-Παλμύρα, περιοχές που ελέγχει πλέον σχεδόν εξ ολοκλήρου.
Αν και οι μάχες για τον συγκεκριμένο δρόμο ήταν μεταξύ κυβερνητικών και τζιχαντιστών, ο συριακός στρατός και η Ρωσία έχουν διαφορετική αντίληψη για τον προσδιορισμό των τρομοκρατικών ομάδων από τις ΗΠΑ και τη συμμαχία τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές ομάδες της αντιπολίτευσης να βρίσκονται ανυπεράσπιστες απέναντι στο ρωσικό στρατό που συνδράμει τον Άσαντ.
Η αρχαία πόλη της Παλμύρας έχει αλλάξει χέραι μέχρι στιγμής τέσσερις φορές με μεγάλο μέρος των αρχαίων να έχουν κλαπεί, λεηλατηθεί και καταστραφεί από τις συγκρούσεις με το Ισλαμικό Κράτος/
Η Παλμύρα, η οποία έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομίας από την Unesco και βρίσκεται στη μέση της συριακής ερήμου, ήταν προσβάσιμη από τον Μάρτιο από την πλευρά της Χομς. Από το βράδυ της Πέμπτης όμως, είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση και από τη Δαμασκό.
“Ο στρατός ανακατέλαβε τον αυτοκινητόδρομο που συνδέει την Παλμύρα με τη Δαμασκό”,
που απέχει 240 χιλιόμετρα στα νοτιοδυτικά, ανέφερε ο διευθυντής του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Οι Σύροι στρατιώτες, με τη στήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας,
“εκδίωξαν τους μαχητές του ΙΚ από μια ερημική ζώνη έκτασης 1.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων”
συνέχισε, εξηγώντας ότι οι τζιχαντιστές αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν λόγω των σφοδρών ρωσικών βομβαρδισμών.
Η επιχείρηση αυτή είχε ξεκινήσει πριν από περίπου μία εβδομάδα.
Η Παλμύρα κατακτήθηκε από το ΙΚ τον Μάιο του 2015. Απελευθερώθηκε από το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ τον Μάρτιο του 2016 αλλά εννέα μήνες αργότερα πέρασε και πάλι στα χέρια των τζιχαντιστών που εκδίωχθηκαν ξανά από την περιοχή φέτος τον Μάρτιο.
Η συριακή έρημος έχει μετατραπεί εδώ και μήνες στο κυριότερο πεδίο της μάχης. Το ΙΚ, που από το 2014 την είχε υπό τον έλεγχό του σχεδόν ολόκληρη, έχει χάσει μεγάλα τμήματά της το τελευταίο διάστημα. Σύμφωνα με τον γεωγράφο Φαμπρίς Μπαλάνς, που είναι ειδικός σε θέματα που αφορούν τη Συρία, οι κυβερνητικές δυνάμεις ελέγχουν πλέον το 46% της έκτασης αυτής (από 36% τον Μάρτιο), οι Κούρδοι έχουν το 21% και οι Σύροι αντάρτες το 12%.