Το άρθρο του του NATO που προβλέπει ότι επίθεση εναντίον ενός μέλους της συμμαχίας είναι επίθεση εναντίον όλων θέτουν υπό αμφισβήτηση οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ με τις οποίες απαιτεί περισσότερες αμυντικές δαπάνες για να συνεχίσει η συμμαχία να ανταποκρίνεται στο ρόλο της.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έδειξε με τις δηλώσεις αφενός ότι δεν έχει πλήρη και ξεκάθαρη αντίληψη του όρου 2% για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς υποστήριξε ότι οι σύμμαχοι οφείλουν λεφτά, κάτι που δεν ισχύει καθώς το NATO δεν έχει προϋπολογισμό και οι δαπάνες αφορούν την κάθε χώρα ξεχωριστά.
Ο Ντόναλντ Τραμπ σε δηλώσεις του πριν το δείπνο υποστήριξε ότι 23 από τα 28 μέλη της συμμαχίας οφείλουν τεράστια ποσά, προσπαθώντας να επισημάνει ότι επί χρόνια δεν πιάνουν τον στόχο του 2% στις αμυντικές δαπάνες, παραγνωρίζοντας όμως ότι στην πραγματικότητα δεν οφείλουν, καθώς δεν υπάρχει κοινό ταμείο αλλά εθνικές αμυντικές δαπάνες.
Παράλληλα η δημόσια διατύπωση μιας τέτοιας αντίθεσης από το ηγετικό μέλος της συμμαχίας εκλαμβάνεται ως “πυρηνική απειλή” για τη βιωσιμότητα της συμμαχίας καθώς δείχνει χώρο για ενίσχυση της ρωσικής προκλητικότητας και αποκαλύπτει ρωγμές στον πυρήνα της συμμαχίας.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι αν και το έδαφος είχε διαμορφωθεί για την ενεργοποίηση του NATO στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας αυτό περιορίστηκε στο πολιτικό, τεχνικό και πληροφοριακό σκέλος, ενώ αποκλείστηκε -σε αυτή τη φάση- η επιχειρησιακή εμπλοκή. Με τον τρόπο αυτό ο Ντόναλντ Τραμπ πέτυχε μόνο μια επικοινωνιακή δέσμευση αλλά οι σύμμαχοι δεν έδειξαν διάθεση δέσμευσης στο άρμα των ΗΠΑ, στάση που κρατούσαν και επί Μπαράκ Ομπάμα.
Στο επίκεντρο της χθεσινής συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν οι αμερικανικές πιέσεις για αύξηση των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ, στο πλαίσιο της κατανομής των οικονομικών βαρών της Συμμαχίας, καθώς και η ενεργός πλέον συμμετοχή της στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους, με τη Γαλλία και τη Γερμανία να φέρονται να συμφωνούν στην πρόταση αυτή.
Παρά το κλίμα σύμπνοιας που περνάει προς τα έξω, στο εσωτερικό οι θέσεις Τραμπ προκαλούν έντονες ευρωπαϊκές αντιδράσεις, οι οποίες γίνονται αντιληπτές από την απόφαση για περιορισμένη εμπλοκή του NATO στον αμερικανικό πόλεμο κατά της τρομοκρατίας. Η συμφωνία Γαλλίας και Γερμανίας στην εμπλοκή του NATO αποδεικνύεται περιορισμένη καθώς αν ήταν πραγματική τότε θα είχε βοηθήσει στην κάμψη των εμποδίων και θα είχαν βρεθεί παρακάμψεις.
Ο περιορισμός της δράσης του NATO κρατά το θέμα ανοιχτό προς διαπραγμάτευση και θέτει τον Ντόναλντ Τραμπ σε μειονεκτική διαπραγματευτικά θέση, καθώς ζητά και αύξηση δαπανών και ενεργοποίηση άλλων χωρών στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.
[graphiq id=”icISQVW8pqR” title=”Αμυντικές δαπάνες ανά χώρα και περιοχή (2015)” width=”700″ height=”595″ url=”https://sw.graphiq.com/w/icISQVW8pqR” frozen=”true”]
Ο Τραμπ εμφανίστηκε μετανιωμένος… για όσα είχε πει παλαιότερα για το Brexit, εκφράζοντας τώρα ανησυχία για ενδεχόμενη απώλεια αμερικανικών θέσεων εργασίας εξαιτίας της απόφασης αυτής.
Ανησυχία προδίδουν οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ σχετικά με τη γραμμή απέναντι στη Ρωσία με αφορμή το ζήτημα της Ουκρανίας
«Δεν είμαι εκατό τοις εκατό σίγουρος ότι έχουμε κοινή άποψη για τη Ρωσία, αν και όταν αναφέρθηκε το ζήτημα της σύγκρουσης στην Ουκρανία φάνηκε να κινούμαστε στην ίδια γραμμή»
Στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής του NATO επιβεβαιώθηκαν και οι διαφωνίες για το κλίμα και το εμπόριο, με τον Τραμπ να εμμένει στην επανεξέταση συνθηκών.
[graphiq id=”bYO6wrlSq21″ title=”NATO: Σκοπός, μέλη, αμυντικές δαπάνες” width=”700″ height=”552″ url=”https://sw.graphiq.com/w/bYO6wrlSq21″ frozen=”true”]