Με τη δράση της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς να εντείνεται και να πυκνώνει, ενώ ταυτόχρονα άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις αποδεκατίζονται από συλλήψεις και πολλές από τις παραδοσιακές μεθόδους χτυπημάτων να καθίστανται για διάφορους λόγους απαρχαιωμένες δύσκολα θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για αύξηση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι τα χτυπήματα, όπως αυτό στον Λουκά Παπαδήμο είναι υψηλού προφίλ αλλά χαμηλής αποτελεσματικότητας φαίνεται ότι υπάρχει εξέλιξη της τρομοκρατίας.
Οι επιθέσεις έχουν πλέον συμβολικό χαρακτήρα και όχι εκδικητικό-ανταποδοτικό, όπως προκύπτει από την επιλογή των στόχων στην εγχώρια και διεθνή πολιτική σκηνή. Στο ίδιο συμπέρασμα συνηγορούν και στοιχεία από τις βόμβες που έχουν τοποθετηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε διάφορους στόχους, όπως στο υπουργείο Εργασίας και στην τράπεζα στην οδό Σανταρόζα.
Σύμφωνα με την καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά και ειδικό τρομορκατίας, Μαίρη Μπόση, την οποία επικαλείται σε προγενέστερο δημοσίευμα της η DW, η “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς” δεν είναι ακροαριστερή-αντιεξουσιαστική τρομοκρατική οργάνωση, δεν ανήκει στους μαρξιστές-λενιστές και έχει ρητά διαχωρίσει τη θέση της.
Η υλοποίηση του σχεδίου “Νέμεσις” της “ΣΠΦ” ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 με βόμβα μπροστά στο σπίτι της εισαγγελέως Τσατάνη. Ακολούθησε τον Μάρτιο η “δεύτερη πράξη του σχεδίου Νέμεσις” με την αποστολή βόμβας στο Υπουργείο Οικονομικών.
“Θα πρέπει να περιμένουμε μια επιστολή που θα υπερασπιστεί την ευθύνη για να αποκτήσει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προσέγγιση της ομάδας και περισσότερα για τους πιθανούς στόχους της”
δήλωνε τότε η Μαίρη Μπόση καθηγήτρια διεθνούς ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά.
Όπως η ίδια επισήμανε
Η Ελλάδα είναι τώρα η έδρα μιας νέας γενιάς βίαιων τρομοκρατών που ενθαρρύνεται από την απελπισία που έζησαν τόσο πολλοί Έλληνες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το κίνημα διαφέρει αισθητά από την ακροαριστερή «17Ν», η οποία σκότωσε 23 ανθρώπους από το 1975 έως το 2000 και αποσυντέθηκε το 2001
Η κ. Μπόση δήλωσε επίσης στη DW ότι υπάρχει και διαφορά ιδεολογίας και στόχων, κάτι που ακόμα δεν έχει φανεί καθαρα όμως:
“Οι στοχευόμενοι άνθρωποι στην εποχή εκείνη ανήκαν στη λεγόμενη άρχουσα τάξη, αλλά τώρα οι υπόγειες οργανώσεις υποστηρίζουν ότι οι καθημερινοί πολίτες είναι επίσης συνεργοί – επειδή ψηφίζουν, συμπονούνται με το κράτος, δεν ανακινούν και δεν διαμαρτύρονται”
Οι τρομοκρατικές επιθέσεις αυτή την περίοδο διεγείρουν κοινωνικά αντανακλαστικά, προκαλούν εντάσεις και ανεβάζουν το πολιτικό και οικονομικό ρίσκο.
Στόχος ήταν ο θόρυβος και το μήνυμα όχι το αίμα και οι νεκροί. Πρόκειται είτε για νέα γενιά τρομοκρατών, είτε για άλλου είδους τρομοκρατία που ασκείται μέσα από προϋπάρχοντα κελύφη τρομοκρατικών ομάδων. Το προφίλ των στόχων διατηρείται σχετικά σταθερό, τα μέσα εξελίσσονται, ενώ τα μηνύματα μέσω των προκηρύξεων θολώνουν το τοπίο, αντί να το ξεκαθαρίζουν.
[graphiq id=”4Qv7WEW5whf” title=”Νεκροι και τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ελλάδα” width=”700″ height=”606″ url=”https://sw.graphiq.com/w/4Qv7WEW5whf”]
Για την ώρα οι αρχές αν και συλλέγουν στοιχεία ακόμα δεν υπάρχει κάτι περισσότερο από μια σειρά κοινών-εύκολων εκρηκτικών μηχανισμών (αυτοσχέδιων-IED) επιπέδου χαμηλότερου από το γνωστό “αντάρτικο πόλεων”, για τη δημιουργία των οποίων δεν απαιτούνται ούτε μεγάλες δαπάνες, ούτε εξειδικευμένο προσωπικό παρά μόνο προσοχή στην παράδοση στα ΕΛ.ΤΑ και γνώση των διαδικασιών ελέγχου, με βάση τις προδιαγραφές των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση. Όπερ σημαίνει ότι μια ομάδα νέων με καλή γνώση του internet ενδεχομένως και του dark web θα μπορούσε σχετικά εύκολα να δημιουργήσει τα τρομο-πακέτα.
[graphiq id=”IZWTMtO5JH” title=”Τρομοκρατικές επιθέσεις και απειλές στην Ελλάδα” width=”700″ height=”575″ url=”https://sw.graphiq.com/w/IZWTMtO5JH”]
Διαφορετικό είναι όμως το modus operandi για τις βόμβες στο υπουργείο Εργασίας, τη χειροβομβίδα στη γαλλική πρεσβεία, τη βόμβα στο αστυνομικό τμήμα στη Δάφνη και τη βόμβα στην οδό Σανταρόζα. Αυτά τα γεγονότα φαίνεται ότι επίσης έχουν υψηλό συμβολισμό, ωστόσο δείχνουν ομάδα με διαφορετικό τρόπο δράσης, γνώσεις και ηλικιακό προσδιορισμό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμα δεν έχει αποσταλεί προκήρυξη για τα τρομοδέματα, ούτε για την παρτίδα που απεστάλη στο εξωτερικό, το ένα εκ των οποίων χτύπησε εργαζόμενο του ΔΝΤ στο Παρίσι.
[graphiq id=”kReHLeR0TXL” title=”Οι πιο ενεργές τρομοκρατικές οργανώσεις στην Ελλάδα από το 2000″ width=”700″ height=”872″ url=”https://sw.graphiq.com/w/kReHLeR0TXL”]
Η συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς
Η πρώτη τους εμφάνιση καταγράφεται έντεκα μήνες πριν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Τότε, μία άγνωστη ομάδα πραγματοποίησε μπαράζ ταυτόχρονων εμπρηστικών επιθέσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη με στόχο υποκαταστήματα τραπεζών, οχήματα της ΔΕΗ, αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων, αυτοκίνητα εταιρειών σεκιούριτι και οχήματα της Αστυνομίας.
Τα μέλη της, σύμφωνα με τις τότε εκτιμήσεις της αστυνομίας., προέρχονταν από μία «δεξαμενή» αντιεξουσιαστών, οι οποίοι είχαν πρωτοστατήσει σε συγκεντρώσεις και επεισόδια κατά την διάρκεια εκπαιδευτικών συλλαλητηρίων την περίοδο του 2007-2008.
[graphiq id=”fFcdGXSPgHj” title=”Θύματα τρομοκρατικών επιθέσεων ανά τύπο στόχου” width=”700″ height=”510″ url=”https://sw.graphiq.com/w/fFcdGXSPgHj”]
Μόλις τρεις μήνες μετά την πρώτη τους εμφάνιση, η αντιτρομοκρατική διέκρινε το αισθητά διαφοροποιημένο modus operandi των «Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς τα μέλη της οργάνωσης έδειξαν από τα πρώτα τους βήματα μία τάση διεθνούς απήχησης και σύνδεσής τους με επαναστατικές ομάδες του εξωτερικού.
Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό της ένοπλης ομάδας που διέκριναν το 2008 και το 2009 οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής ήταν ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων στις επιθέσεις, σε αντίθεση με οργανώσεις όπως η «17 Νοέμβρη» ή ο «Επαναστατικός Αγώνας». Τα μέλη της έδειχναν ότι είχαν ως στόχο τη «διάχυση» της επαναστατικής βίας με «κόστος» για εκείνους τη χαλάρωση της μυστικότητας τους.
Μήνα με τον μήνα οι ενέργειες της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» αναβαθμίζονταν. Στο στόχαστρο της μπήκαν Μητροπολιτικοί Ναοί των Αθηνών και του Πειραιά, καθώς και το σπίτι του τότε Εισαγγελέα Εφετών, αρμόδιου για θέματα τρομοκρατίας (και μετέπειτα διοικητή της ΕΥΠ) Δημήτρη Παπαγγελόπουλου.
Στροφή για το modus operandi που έδειχνε σε ουσιαστική διαφοροποίηση του αποκεντρωμένου εκτελεστικού της δικτύου (όχι πυρήνα) ήταν η βόμβα στην Εθνική Ασφαλιστική στις 27 Δεκεμβρίου 2009. Για τη βόμβα χρησιμοποιήθηκαν 30 κιλά ΑΜΦΟ αναμεμειγμένα με ζελατοδυναμίτιδα, εκρηκτική ύλη (μείγμα) που χρησιμοποιούσε έως τότε ο «Επαναστατικός Αγώνας».
Η έναρξη της αποστολής τρομο-δεμάτων τοποθετείται το Νοέμβριο του 2010 και συνεπάγεται εισαγωγή τεχνογνωσίας από την Ιταία.
Συνολικά 14 παγιδευμένα δέματα εστάλησαν στο πρώτο κύμα επιθέσεων σε πρεσβείες στην Ελλάδα και σε στόχους του εξωτερικού, ανάμεσά τους η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο τότε πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι.
Η αποστολή ορισμένων εκ των δεμάτων έγινε από εταιρίες κούριερ που βρίσκονται στο Παγκράτι. Αστυνομικοί είχαν συλλάβει τότε δύο άτομα στην περιοχή που παρέδωσαν τρεις παγιδευμένους φακέλους με στόχο πρεσβείες.
Η αστυνομία εκτιμούσε ότι η ΣΠΦ είναι δομημένη με αποκεντρωμένους πυρήνες οι οποίοι λειτουργούσαν με συνδέσμους και πως με τις συλλήψεις θα αποδομούνταν η οργάνωση λόγω αδυναμίας λειτουργίας του δικτύου. Κ΄τι τέτοιο δεν συνέβη καθώς πρόκειται για αυτονομημένο δίκτυο με κοινά σημεία αναφοράς και διασυνδέσεις με το εξωτερικό.
Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις λίγους μήνες αργότερα, το Φεβρουάριο του 2011, εστάλη ακόμα ένα «τρομοπακέτο». Ο παγιδευμένος φάκελος έφτασε στο υπουργείο Δικαιοσύνης με παραλήπτη τον τότε υπουργό. Έγινε αντιληπτός στον έλεγχο και εξουδετερώθηκε από πυροτεχνουργούς.
Οι «Πυρήνες της Φωτιάς» απέδειξαν και τα επόμενα χρόνια ότι οι συλλήψεις δεν μπορούν να εξαλείψουν τη δράση τους. Τον Οκτώβριο του 2016 άφησαν ένα ακόμα παγιδευμένο δέμα στο σπίτι της Εισαγγελέως Εφετών, Γεωργίας Τσατάνη, στην οδό Ιπποκράτους στα Εξάρχεια.
Ενώ το 2017, νέο μπαράζ αποστολής τρομο-φακέλων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό αποδεικνύει είτε συνέχεια της δράσης της του “branch” από νέα ομάδα, είτε εκμετάλλευση της “ταμπέλας” από άλλες ομάδες, όχι απαραίτητα αντιεξουσιαστών.
[graphiq id=”2MKxqdHWO0t” title=”Πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές οργανώσεις από το 2000″ width=”700″ height=”795″ url=”https://sw.graphiq.com/w/2MKxqdHWO0t”]