Αίγυπτος: Επίθεση τζιχαντιστών, 28 χριστιανοί νεκροί

Αίγυπτος: Επίθεση τζιχαντιστών, 28 χριστιανοί νεκροί

Νέα τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε πριν από λίγο στην Αίγυπτο με αποτέλεσμα το θάνατο 28 τουλάχιστον κοπτών-χριστιανών και τον τραυματισμό 26 ακόμη.

Τελευταία ενημέρωση: 14:27:09

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οκτώ τζιχαντιστές άνοιξαν πυρ με πυροβόλα όπλα κατά του λεωφορείο όπου επέβαιναν. Το περιστατικό σημειώθηκε στην περιοχή Μίνια 250 χιλιόμετρα μακριά από το Κάιρο, ενώ οι πιστοί κατευθύνονταν στην τοπική εκκλησία. Ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών της Αιγύπτου κάνει λόγο για επίθεση σε ένα λεωφορείο, ένα minibus και σε ένα φορτηγάκι που μετέφερε εργάτες από χωριό της περιοχής.

Διαφήμιση

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αίγυπτος έχει τεθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης μετά από σωρεία επιθέσεων σε βάρος κοπτών-χριστιανών από τζιχαντιστές που έφερε τη χώρα στο χείλος ξεσπάσματος νέο κύματος σεχταριστικής βίας και εκτοπισμού μεγάλου μέρους του πληθυσμού από τα παράλια.

[graphiq id=”l0nW09Hs0mx” title=”Αίγυπτος: Νεκροί και τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις” width=”700" height=”606" url=”https://sw.graphiq.com/w/l0nW09Hs0mx” frozen=”true”]

Το Crisis Monitor έχει καλύψει εκτενώς τις εξελίξεις με τη βία τζιχαντιστών που συνδέονται με τον ISIS σε βάρος Χριστιανών-κοπτών στην περιοχή.

Στο προηγούμενο κύμα επιθέσεων τζιχαντιστών κατά χριστιανών, στις 9 Απριλίου, σε δυο εκκλησίες στην Τάντα και την Αλεξάνδρεια 46 άτομα έχασαν τη ζωή τους. Ακραίοι ισλαμιστές, μεταξύ αυτών το αιγυπτιακό παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, «Επαρχία του Σινά», έχουν στοχοποιήσει τη χριστιανική μειονότητα της Αιγύπτου, ειδικά μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, με πραξικόπημα του στρατού, τον Ιούλιο του 2013.

Βομβιστική επίθεση είχε σημειωθεί και στο Κάιρο τον περασμένο Δεκέμβριο με 25 Χριστιανούς Κόπτες να χάνουν τη ζωή τους, πάλι σε εκκλησία. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και έξι παιδιά.

Η Αίγυπτος έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική οργάνωση την “ισλαμική αδελφότητα” τον οργανισμό που είχε αναδείξει πρόεδρο τον Μόρσι.

Περισσότερα εδώ σε λίγο

[gra[graphiq id=”hzsX85Ey9ff” title=”Θρησκευτική κατάτμηση πληθυσμού της Αιγύπτου” width=”700" height=”589" url=”https://sw.graphiq.com/w/hzsX85Ey9ff” frozen=”true”]

Ποιοί είναι οι κόπτες-χριστιανοί

Οι Κόπτες (Κοπτικά: ⲚⲓⲢⲉⲙ̀ⲛⲭⲏⲙⲓ ̀ⲛ̀Ⲭⲣⲏⲥⲧⲓ̀ⲁⲛⲟⲥ Niremenkīmi Enkhristianos, Αιγυπτιακά Αραβικά: أقباط‎‎ Aqbat) είναι εθνοθρησκευτική ομάδα η οποία κατοικεί κυρίως στην περιοχή της σημερινής Αιγύπτου, όπου και αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό. Οι Κόπτες αποτελούν, επίσης, την σημαντικότερη πληθυσμιακή ομάδα Χριστιανών στο Σουδάν και την Λιβύη. Ιστορικά, ομιλούν την Κοπτική γλώσσα, η οποία αποτελεί άμεσο απόγονο της Δημοτικής Αιγυπτιακής η οποία ομιλείτο κατά την διάρκεια της Ρωμαϊκής περιόδου. Η Κοπτική γλώσσα αποτελεί αντικείμενο μελέτης της Κοπτολογίας και παραμένει σε χρήση ως λειτουργική γλώσσα, παρά το γεγονός πως η πλειοψηφία εκ των Κοπτών σήμερα ομιλούν τα Αραβικά.

Οι Κόπτες στην Αίγυπτο αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στην Μέση Ανατολή, καθώς και την σημαντικότερη εθνοθρησκευτική μειονότητα στην περιοχή, με ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 10-20% επί του συνόλου του πληθυσμού της Αιγύπτου. Οι Κόπτες στο Σουδάν αποτελούν το σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στο Σουδάν, με ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 1% επί του συνόλου του πληθυσμού του Σουδάν.Οι Κόπτες στην Λιβύη αποτελούν τον σημαντικότερο Χριστιανικό πληθυσμό στην Λιβύη, με ένα εκτιμώμενο ποσοστό της τάξεως του 1% επί του συνόλου του πληθυσμού της Λιβύης. Οι περισσότεροι Κόπτες υπάγονται πνευματικά στην Κοπτική Ορθόδοξη Εκκλησία Αλεξανδρείας. Η Κοπτική Καθολική Εκκλησία, η οποία είναι Ανατολική Καθολική Εκκλησία σε πλήρη κοινωνία με την Καθολική Εκκλησία, ισχυρίζεται αριθμό πιστών της τάξεως των 163.000.

Διαφήμιση