Το NATO μπαίνει με το ένα πόδι κατά ISIS

Το NATO μπαίνει με το ένα πόδι κατά ISIS

Τμηματική και όχι απαραίτητα επιχειρησιακή θα είναι η εμπλοκή του NATO στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της συμμαχίας, Γενς Στόλτενπμπεργκ λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής του οργάνου στις Βρυξέλλες.

Μέχρι αργά χθες το βράδυ όλα έδειχναν ότι είχε επιτευχθεί συμφωνία σε επίπεδο πρεσβευτών στην κατεύθυνση της ανάληψης της ευθύνης των επιχειρήσεων από το NATO, που θα σήμαινε πλήρη επιχειρησιακή εμπλοκή της συμμαχίας, ωστόσο όπως φαίνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας άλλαξαν οι ισορροπίες, παρά τις έντονες πιέσεις των ΗΠΑ προς αυτή την κατεύθυνση.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη της συνόδου της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η απόφαση αυτή -η οποία εκπληρώνει ένα μακροχρόνιο αίτημα των ΗΠΑ που διοικούν τον συνασπισμό-

Διαφήμιση

«θα στείλει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα ενότητας στην μάχη κατά της τρομοκρατίας».

Το καθένα από τα 28 κράτη – μέλη του NATO έχει ήδη ενταχθεί μεμονωμένα στον διεθνή συνασπισμό, αλλά το NATO ως συμμαχία δεν είχε κάνει αυτό το βήμα, προτιμώντας να έχει καθεστώς «παρατηρητή». Η Ουάσινγκτον ζητούσε εδώ και πάνω από έναν χρόνο το NATO να ενταχθεί στον συνασπισμό.

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή που μίλησε στο AFP, η απόφαση, η οποία εγκρίθηκε σε επίπεδο πρεσβευτών, «απομένει να εγκριθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων» κατά τη σημερινή σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.