Το σενάριο της παράτασης ισχύος της συμφωνίας μείωσης της παραγωγής για εννέα μήνες ακόμη αναμένεται να συμφωνήσουν ΟΠΕΚ και ανεξάρτητοι παραγωγοί, ακολουθώντας την προκαταρκτική συμφωνία Ρωσίας-ΟΠΕΚ, θέλοντας να στείλουν ηχηρό μήνυμα στις αγορές και να στηρίξουν την τιμή του μαύρου χρυσού που πλήττεται από την υπερπαραγωγή των ΗΠΑ.
Η κοινή υπουργική επιτροπή παρακολούθησης – αποτελούμενη από έξι έθνη του ΟΠΕΚ και των χωρών εκτός ΟΠΕΚ – συμφώνησε στη Βιέννη την Τετάρτη να υποστηρίξει μια παράταση μέχρι τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με δήλωση στην ιστοσελίδα του καρτέλ των πετρελαιοπαραγωγών
Ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και 11 μη μέλη συμφώνησαν πέρυσι να μειώσουν την παραγωγή κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως. Οι μειώσεις της προσφοράς είχαν αρχικά προβλεφθεί για να διαρκέσουν έξι μήνες από τον Ιανουάριο, αλλά η βραδύτερη από την αναμενόμενη μείωση των αποθεμάτων καυσίμων με πλεόνασμα οδήγησε την ομάδα να εξετάσει την επέκταση. Τα συμβόλαια αργού πετρελαίου των ΗΠΑ ανακάμπτουν κατά περίπου 13% από τα χαμηλά 5μήνου, μετά την πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για διατήρηση της συμφωνίας μείωσης παραγωγής και το πρώτο τρίμηνο του 2018.
Τα συμβόλαια Ιουλίου τύπου Brent ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,4% στα 54,35 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe με έδρα το Λονδίνο.
Πριν από τη συνάντηση, οι υπουργοί ανέφεραν επίσης τη δυνατότητα επιπλέον έξι, δώδεκα μηνών ή ακόμη και επ αορίστου μείωσης της παραγωγής. Η επιτροπή δεν συζήτησε βαθύτερες περικοπές και θα συνεχίσει να παρακολουθεί την αγορά, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΟΠΕΚ.
Οι αξιωματούχοι πετρελαίου από τα 24 έθνη που συμμετέχουν στη συμφωνία συναντώνται στην Αυστριακή πρωτεύουσα την Πέμπτη για να ολοκληρώσουν τη συμφωνία.
Σε αυτή τη φάση μοναδική πηγή ανησυχίας είναι το Καζακστάν καθώς η παραγωγή του τον Απρίλιο υπερέβη τα συμφωνηθέντα 1,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως και ανήλθε στα 1,76 εκατ., εγείροντας ερωτηματικά για τη διάθεση της χώρας να ακολουθήσει τα συμφωνηθέντα.