Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ, ψάχνει δικηγόρους

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον Τραμπ, ψάχνει δικηγόρους

Η ένταση με τη Βόρειο Κορέα, η αλλαγή στάσης στη Συρία και η περιοδεία στη Μέση Ανατολή και η σύνοδος του NATO στις Βρυξέλλες ολοκληρώνουν το διεθνές μέτωπο που οικοδόμησε το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ σε μια προσπάθεια αναστροφής του αρνητικού εις βάρος του κλίματος. Ωστόσο το καυτό εσωτερικό μέτωπο της έρευνας των σχέσεων του επιτελείου του και του ιδίου με τη Ρωσία επανέρχεται στην πολιτική ατζέντα επιτακτικά και ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναζητά λύσεις και διαμορφώνει αμυντική γραμμή.

Η προσπάθεια του υπουργού Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον να επιβεβαιώσει τη ρήξη με τη Ρωσία χωρίς ωστόσο να προβοκάρει τη Μόσχα και να οδηγήσει σε νέες αντιδράσεις αποδεικνύεται ότι δεν έπεισε στο εσωτερικό, καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να ακολουθούν και όχι όχι να προλαμβάνουν τις κινήσεις Πούτιν και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί υλοποιούνται ad hoc δημιουργώντας κενά και προβλήματα.

Την κατάσταση επιδείνωσε η αποκάλυψη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αποκάλυψε απόρρητες και ευαίσθητες πληροφορίες της CIA που προέρχονταν από την ισραηλινή Mossad στον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο. Το περιστατικό απέδειξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είναι πιο κοντά με τους Ρώσους απ όσο οι επιτελείς του θέλουν να δείχνουν, γεγονός που εγείρει ακόμη περισσότερα ερωτηματικά και σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον ίδιο και το περιβάλλον του.

Διαφήμιση

Κατά τη συνάντησή του με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην Ιερουσαλήμ, ο Αμερικανός πρόεδρος αισθάνθηκε την ανάγκη να διαβεβαιώσει τον οικοδεσπότη του ότι δεν ανέφερε το Ισραήλ στην επίμαχη συνομιλία του με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ για τα σχέδια του Ισλαμικού Κράτους, ενώ κατηγόρησε τους δημοσιογράφους ότι «έχουν για άλλη μία φορά λάθος ρεπορτάζ».

Λίγες ώρες αργότερα, ο πρώην διευθυντής της CIA Τζον Μπρέναν υποστήριξε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ενδέχεται να παραβίασε τα πρωτόκολλα της αντικατασκοπείας, εφόσον αληθεύουν τα ρεπορτάζ του Τύπου που τον θέλουν να μοιράζεται απόρρητες πληροφορίες με τον κ. Λαβρόφ, παρακάμπτοντας τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Μπρέναν υποστήριξε ότι η Ρωσία παρενέβη εμφανώς στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και ότι είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό τον αρχηγό της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB, τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post, ο πρόεδρος Τραμπ ζήτησε από τον γενικό διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών Νταν Κόουτς και τον διευθυντή του NSA Μάικλ Ρότζερς να αρνηθούν δημοσίως ότι ο ίδιος είχε οποιαδήποτε συνδιαλλαγή με τη Μόσχα, κάτι που οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να πράξουν.

Σε άλλο ρεπορτάζ της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται ότι ο πρόεδρος Τραμπ επείγεται να σχηματίσει ομάδα νομικών συμβούλων, οι οποίοι θα τον καθοδηγούν όταν κληθεί να απαντήσει στα ερωτήματα των εξεταστικών επιτροπών του Κογκρέσου και του ειδικού ανακριτή για την επίμαχη υπόθεση.

Διαφήμιση