ΟΗΕ: Καταρρέει το Μπουρούντι, νέο κύμα προσφύγων

ΟΗΕ: Καταρρέει το Μπουρούντι, νέο κύμα προσφύγων

Τον κώδωνα του κινδύνου για το Μπουρούντι κρούει (ξανά) η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, επισημαίνοντας ότι η πολιτική αστάθεια και οι συγκρούσεις οδηγούν μεγάλη μερίδα που πληθυσμού σε εκτοπισμό και μετανάστευση.

Διαφήμιση

Από τον Απρίλιο του 2015, περίπου 410.000 πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Αυτοί οι αριθμοί εξακολουθούν να αυξάνονται.

Οι πρόσφυγες πρόσφυγες συνεχίζουν να αναφέρουν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φόβο δίωξης και σεξουαλική βία και βία που βασίζεται στο φύλο (SGBV) ως λόγους για την εγκατάλειψη. Χωρίς σημάδια βελτίωσης της πολιτικής κατάστασης, ο συνολικός πληθυσμός των προσφύγων αναμένεται να αυξηθεί σε πάνω από μισό εκατομμύριο έως το τέλος του 2017 – καθιστώντας την δυνητικά την τρίτη μεγαλύτερη κατάσταση των προσφύγων στην Αφρική.

Επί του παρόντος, η Ηνωμένη Δημοκρατία της Τανζανίας φιλοξενεί την πλειοψηφία των προσφύγων του Μπουρούντι με περίπου 249.000 που ήδη φιλοξενήθηκαν σε τρία υπερπληθυσμιακά στρατόπεδα. Η Ρουάντα φιλοξενεί περίπου 84.000 πρόσφυγες με άλλους 45.000 στην Ουγκάντα ​​και περίπου 41.000 στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό ή τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

Διαβάστε  Η Boko Haram επιτίθεται στη Νιγηρία, δεκάδες νεκροί

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες ενημέρωσε τις ανάγκες χρηματοδότησης της κατάστασης στο Μπουρούντι σε 250 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ (από 214 δολάρια ΗΠΑ). Οι πόροι είναι εξαιρετικά αναγκαίοι για την παροχή επείγουσας βοήθειας στις νέες αφίξεις και την κατάλληλη υποστήριξη στους οικοδεσπότες τους. Η UNHCR έχει μέχρι στιγμής λάβει μόνο το 2% των απαιτούμενων κεφαλαίων.

Οι συνθήκες διαβίωσης για τους πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες είναι εξαιρετικά δύσκολες. Οι περισσότερες αφίξεις υπερβαίνουν τις δυνατότητες υποδοχής σε στρατόπεδα προσφύγων, ιδίως στην Τανζανία, τη Ρουάντα και τη ΛΔΚ. Χρειάζεται επείγουσα χρηματοδότηση για την αναβάθμιση και την κατασκευή νέων οικισμών για την αποσυμφόρηση των σημερινών και την παροχή βασικών υπηρεσιών.

Διαβάστε  Θέμα ημερών το πόρισμα του ΟΑΧΟ για την επίθεση με χημικά στη Ντούμα

Η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων επηρεάζεται επίσης σοβαρά από τις σχολικές τάξεις που δεν μπορούν να φιλοξενήσουν τον αριθμό των σπουδαστών. Στην Τανζανία, υπάρχει η ανάγκη να κατασκευαστούν πάνω από 600 νέες αίθουσες διδασκαλίας, καθώς πολλά παιδιά παρακολουθούν μαθήματα κάτω από δέντρα.

Στη ΛΔΚ, για παράδειγμα, τα κέντρα διέλευσης δεν είναι σε θέση να φιλοξενήσουν εισερχόμενους πρόσφυγες, αναγκάζοντάς τους να ζουν σε εξαιρετικά κακές συνθήκες, συχνά χωρίς καταφύγιο. Η ανεπαρκής χρηματοδότηση παρεμποδίζει τις προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες για την ανάπτυξη ενός νεοσύστατου στρατοπέδου στρατοπέδου προσφύγων στο Mulongwe στην περιοχή του Νότου Κίβου της ΛΔΚ.
Τα υπερπλήρη στρατόπεδα εκθέτουν τους πρόσφυγες – ιδιαίτερα γυναίκες και παιδιά – σε πολλούς κινδύνους. Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και οι συνεργάτες της επικεντρώνονται στους κινδύνους για την προστασία και την υγεία και τον κίνδυνο εμφάνισης νέας επιδημίας χολέρας.

Διαβάστε  Ο Μυτιληναίος δίνει εκτός δικτύου ενέργεια σε τέσσερα πανεπιστήμια της Νιγηρίας

Μικρότερος αριθμός προσφύγων του Μπουρούντι έχει επίσης καταφύγει στην Κένυα και σε χώρες της Νότιας Αφρικής όπως η Ζάμπια, η Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και η Νότια Αφρική.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τους δωρητές για τη συνεχή στήριξη των χωρών που φιλοξενούν πρόσφυγες του Μπουρούντι.

Διαφήμιση