Η Moody’s υποβάθμισε την Κίνα λόγω κρυφού χρέους

Η Moody’s υποβάθμισε την Κίνα λόγω κρυφού χρέους

Την πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας υποβάθμισε για πρώτη αφορά από το 1989 η Moody’s σε μια κίνηση που προκαλεί ανησυχία στις διεθνείς αγορές τόσο για την πορεία της οικονομίας και το “κρυφό χρέος” της χώρας όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οίκου αξιολόγησης το αξιόχρεο της Κίνας υποχωρεί σε Α1 από Aa3, αμφισβητώντας την άποψη ότι η ηγεσία της χώρας θα οδηγήσει σε απομόχλευση διατηρώντας παράλληλα και το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Οι μετοχές στη Σανγκάη υποχώρησαν σε χαμηλά επτά μηνών, το γουάν και το δολάριο Αυστραλίας επίσης κινήθηκαν πτωτικά, ενώ αυξήθηκαν οι κίνδυνοι πτώχευσης.

Διαφήμιση

Ο οίκος αξιολόγησης επικαλέστηκε την πιθανότητα «ουσιαστικής αύξησης» του χρέους σε όλη την οικονομία και του βάρους που θα υποστούν τα οικονομικά της Κίνας, αναβαθμίζοντας ωστόσο την προοπτική (outlook) σε σταθερή από αρνητική.

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε πως είναι «απόλυτα αβάσιμο» το επιχείρημα του Moody’s πως τα τοπικά κυβερνητικά οχήματα χρηματοδότησης και το χρέος των κρατικών εταιριών ενδεχομένως θα διογκώσουν της υποχρεώσεις της κυβέρνησης. Ο οίκος έχει υποτιμήσει την ικανότητα της κυβέρνησης να βαθύνει τις μεταρρυθμίσεις και να τονώσει τη ζήτηση, πρόσθεσε.

Το κρατικό χρέος της Κίνας βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος στα χέρια εγχώριων επενδυτών, πράγμα που θωρακίζει κατά κάποιον τρόπο τη χώρα από τον αντίκτυπο αλλαγών στη βαθμολόγηση. Ωστόσο, η κίνηση υπογραμμίζει τις αμφιβολίες για το αν η κυβέρνηση του Ξι Ζινπίνγκ μπορεί ταυτόχρονα να μειώσει την υπερβολική μόχλευση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και να διατηρήσει την οικονομική ανάπτυξη άνω του στόχου για τουλάχιστον 6,5%.

«Είναι ένα ψυχολογικό πλήγμα το οποίο η Κίνα δεν θα πάρει με καλό μάτι και σίγουρα ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες χρηματοοικονομικές πιέσεις», ανέφερε ο Christopher Balding, αναπληρωτής καθηγητής στο HSBC School of Business του Πανεπιστημίου του Πεκίνου.

Από εκεί και πέρα, «δεν έχει μεγάλη σημασία αν δούμε τη συνολική εικόνα, γιατί μεγάλο μέρος του κινεζικού χρέους είναι στα χέρια του κράτους ή σχεδόν κρατικών παικτών και ελάχιστο κομμάτι αντιστοιχεί σε διεθνείς επενδυτές», εξήγησε.

Το συνολικό χρέος εκτοξεύτηκε περίπου στο 260% του ΑΕΠ μέχρι τα τέλη του 2016, από 160% το 2008, σύμφωνα με το Bloomberg Intelligence. Ταυτόχρονα, το εξωτερικό χρέος της Κίνας είναι χαμηλό βάσει διεθνών προτύπων, περίπου στο 12% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, σύμφωνα με το ΔΝΤ, πράγμα που σημαίνει πως η υποβάθμιση δεν είναι πιθανό να προκαλέσει τόσο μεγάλη ανατάραξη όσο εάν η χώρα βασιζόταν περισσότερο στη διεθνή χρηματοδότηση.

Τα ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους θεσμοί από το εξωτερικό υποχώρησαν σε 830 δισ. γουάν (121 δισ. δολάρια) στα τέλη Μαρτίου, από 853 δισ. γουάν τρεις μήνες νωρίτερα, όπως καταδεικνύουν στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας της Κίνας. Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 1,5% των 63,7 τρισ. γουάν σε τίτλους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg βάσει στοιχείωντης κεντρικής τράπεζας.

Η τελευταία φορά κατά την οποία ο Moody’s υποβάθμισε το χρέος της Κίνας ήταν το 1989, σε Baa2 από Baa1, τόνισε εκπρόσωπος του οίκου αξιολόγησης.

AgencyRatingOutlookDate
Moody’sA1stableMay 24 2017
IE83negativeApr 16 2016
TE80negativeApr 16 2016
S&PAA-negativeMar 31 2016
Moody’sAa3negativeMar 02 2016

Διαφήμιση