Την πλήρη εκτράχυνση των σχέσεων με την Αυστρία επιλέγει η Άγκυρα προσπαθώντας παράλληλα να μεταφέρει την κρίση στις σχέσεις της στους κόλπους του NATO, ενώ από την άλλη πλευρά η Βιέννη προσπαθεί να καλυφθεί πίσω από τις… Βρυξέλλες.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το τουρκικό veto στη συνεργασία του ΝΑΤΟ με την Αυστρία, το οποίο προκάλεσε αυτόματα διακοπή των κοινών δραστηριοτήτων της Συμμαχίας με 41 κράτη. Η ανακοίνωση έγινε λίγες μόνο ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες όπου θα παραστούν όλοι οι ηγέτες καθώς και ο Ντοναλντ Τραμπ και η Άγκελα Μέρκελ.
Διαβάστε επίσης: Σε ρόλο διεθνούς ταραξία η Τουρκία
Είναι λοιπόν προφανές ότι ο Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να επιβάλλει νέα ατζέντα συζητήσεων στις Βρυξέλλες αναγκάζοντας τους ηγέτες να του δώσουν λόγο και να τον εντάξουν ξανά στον στενό πυρήνα λήψης αποφάσεων.
Σε δήλωσή του ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας, Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ, καταδίκασε την τουρκική πρωτοβουλία.
«Καταδικάζω την τουρκική στάση στο ΝΑΤΟ. Η συμπεριφορά της Αγκυρας είναι ανεύθυνη και ενισχύει την άποψή μας ότι η Τουρκία βρίσκεται πολύ μακριά από την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Διαβάστε επίσης: Η τουρκική οικονομία αιμορραγεί (γραφήματα)
Με το βέτο αυτό η Τουρκία θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και την ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ η εμπλοκή αυτή θα έχει μακροπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες στις ειρηνευτικές αποστολές στα δυτικά Βαλκάνια»
είπε ο Χανς Πέτερ Ντοσκοζίλ. Η Αυστρία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους στην αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο, με αποστολή που αριθμεί περισσότερους από 400 στρατιώτες και αστυνομικούς στη χώρα.
Σε χθεσινές του δηλώσεις, αξιωματούχος του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ότι η συνεργασία της Συμμαχίας με την Αυστρία δεν πρόκειται να διακοπεί.
«Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες για τη σημαντική συμβολή της Αυστρίας στην κοινή μας ασφάλεια και ελπίζουμε ότι τα προβλήματα μεταξύ Αυστρίας και Τουρκίας θα επιλυθούν πολύ σύντομα»
ανέφερε. Η τουρκική οργή με τη Βιέννη οφείλεται στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης να μην επιτρέψει τη διεξαγωγή προεκλογικών συγκεντρώσεων επί αυστριακού εδάφους για το δημοψήφισμα στην Τουρκία.
Από τη μεριά του, ο Αυστριακός πρόεδρος Κρίστιαν Κερν καταδίκασε την εκστρατεία του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον Τούρκων δημοσίων υπαλλήλων που φέρονται να ανήκουν στο δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά και κατά δημοσιογράφων αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης. Ο πρόεδρος Κερν πρότεινε έτσι τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η κίνηση της Τουρκίας να διεθνοποιήσει μέσω το NATO τις διμερείς διαφορές με την Αυστρία τη στιγμή που η χώρα οδηγείται σε πρόωρες εκλογές και με το γεγονός ότι τέτοιες εξελίξεις οδηγούν σε άνοδο της δεξιάς και ακροδεξιάς στη χώρα, αποτελεί μια επιλογή που γίνεται αντιληπτή σε όλο της το εύρος στην Ευρώπη.
Σε αυτό άλλωστε ποντάρει και η Άγκυρα θέλοντας να δείξει την έκταση των προβλημάτων που μπορεί να δημιουργήσει όσο απομακρύνεται από τον πυρήνα λήψης αποφάσεων και όσο απομονώνεται διεθνώς ο Ταγίπ Ερντογαν.
[graphiq id=”jEqjsY6mLjv” title=”NATO: Τα μέλη, ο σκοπός, τα λεφτά” width=”700″ height=”552″ url=”https://sw.graphiq.com/w/jEqjsY6mLjv” frozen=”true”]