Επίθεση στο Μάντσεστερ: Ο μοναχικός λύκος είχε… αγέλη

Επίθεση στο Μάντσεστερ: Ο μοναχικός λύκος είχε… αγέλη

Στους οκτώ ανέρχονται οι συλληφθέντες ύποπτοι για συνέργεια στην τρομοκρατική επίθεση στο Manchester Arena έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής η αστυνομία, ελέγχοντας άτομα στο περιβάλλον του δράστη που ανατινάχθηκε παίρνοντας μαζί του 22 ανθρώπους ακόμα, ο οποίος ήταν γνωστός στις υπηρεσίες πληροφοριών.

Η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, Άμπερ Ραντ, τόνισε, πως ο βομβιστής αυτοκτονίας, Σαλμάν Αμπέντι, η φωτογραφία του οποίου δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, φέρεται να είχε συνεργούς και να είχε επιστρέψει πρόσφατα από τη Λιβύη.

Από τις μέχρι τώρα έρευνες προκύπτει ότι ο δράστης δεν ήταν μοναχικός λύκος αλλά μέλος ενός πυρήνα ο οποίος είτε δεν είχε ανακαλυφθεί είτε οι αρχές δεν είχαν εκτιμήσει σωστά τον κίνδυνο, καθώς φαίνεται ότι και άλλα μέλη ετοίμαζαν επιθέσεις.

Διαφήμιση

Ο αδερφός του δράστη συνελήφθη στη Λιβύη μαζί με έναν ακόμη φίλο του ως ύποπτοι για σχέσεις με το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ειδική Δύναμη Αντιμετώπισης Τρομοκρατίας της χώρας.

Δύο ακόμη υπόπτους για την βομβιστική επίθεση στο στάδιο του Μάντσεστερ συνέλαβε η βρετανική αστυνομία.

Σύμφωνα με ανάρτηση των αστυνομικών αρχών του Μάντσεστερ στο Twitter ο συνολικός αριθμός των υπόπτων που κρατούνται είναι επτά, καθώς λίγο νωρίτερα μια γυναίκα που είχε συλληφθεί στο Μπλάκλει αφέθηκε ελεύθερη χωρίς να απαγγελθούν κατηγορίες.

 Αξίζει να σημειωθεί ότι στον απόηχο διαρροών από τις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας στοιχείων για την πορεία των ερευνών η αστυνομία του Μάντσεστερ ανακοίνωσε ότι διακόπτει την κοινή διαχείριση της υπόθεσης.

Ο Αμπεντί πυροδότησε την αυτοσχέδια βόμβα του καθώς το πλήθος έβγαινε από τον συναυλιακό χώρο, με συνέπεια να προκληθεί τρομακτικός πανικός. Στη διαμελισμένη σορό του, οι Αρχές βρήκαν το έγγραφο της ταυτότητάς του, ενώ χθες έκαναν έρευνες στο σπίτι του και συνέλαβαν τον αδελφό του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από χθες το βράδυ οι βρετανικές αρχές έχουν ανεβάσει το επίπεδο συναγερμού στο υψηλότερο επίπεδο με αποτέλεσμα να εμπλακεί ενεργά και ο στρατός στη φρούρηση εγκαταστάσεων και δημόσιων χώρων, μετά από απόφαση της κυβερνητικής επιτροπής διαχείρισης κρίσεων (Cobra).

Η υπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι μονάδες του στρατού που θα συνδράμουν στην διατήρηση της ασφάλειας θα τελούν υπό τον έλεγχο της αστυνομίας, ενώ ταυτόχρονα ανακοίνωσε την άμεση ενίσχυση των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη του Λονδίνου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι περίπου 3.800 στρατιώτες θα αναπτυχθούν στους δρόμους της Βρετανίας.

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών όπως έγινε γνωστό σήμερα το πρωί, δύο Πολωνοί, οι οποίοι μέχρι πρότινος αγνοούνταν θεωρούνται πλέον και επίσημα νεκροί. Την ίδια ώρα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Sky News ο Τζον Ράουζ, επικεφαλής των υγειονομικών και κοινωνικών υπηρεσιών της περιφέρειας του Μάντσεστερ, είκοσι από τους τραυματίες της χθεσινής επίθεσης στο Μάντσεστερ βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση καθώς αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά τραύματα σε ζωτικά όργανα ή μέλη.

[graphiq id=”ihAxXJTAlN3" title=”Νεκροί και τραυματίες από τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μεγάλη Βρετανία” width=”700" height=”655" url=”https://sw.graphiq.com/w/ihAxXJTAlN3" frozen=”true”]

Διαφήμιση