Τουρισμός: Μικρή κάμψη αφίξεων-εσόδων τον Μάρτιο (γραφήματα)

Τουρισμός: Μικρή κάμψη αφίξεων-εσόδων τον Μάρτιο (γραφήματα)

Μικρή κάμψη κατά7,8% κατέγραψαν τον Μάρτιο του 2017 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα, οι οποίες ανήλθαν σε 203 εκατ. ευρώ έναντι 221 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2016.

Διαφήμιση

Η μείωση οφείλεται στην υποχώρηση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 8,1%, καθώς η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση παρουσίασε μικρή πτώση κατά 0,2%. Την ίδια ώρα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο εμφάνισε πλεόνασμα 77 εκατ. ευρώ έναντι πλεονάσματος 31 εκατ. ευρώ πέρυσι. Οι ταξιδιωτικές πληρωμές παράλληλα, συρρικνώθηκαν κατά 33%, καθώς ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ από 189 εκατ. ευρώ τον Μάρτιο του 2016.

Διαβάστε  Τα μηνύματα του «πολιτικού τουρισμού» του Κώστα Καραμανλή

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών, αντιστάθμισαν κατά 3,9% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 18,9% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Κατά το α’ τρίμηνο του 2017, παράλληλα, το ταξιδιωτικό ισοζύγιο διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα 140 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας άλμα 83,5% έναντι του αντίστοιχου τριμήνου του 2016.
Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, ΕΛΛ-0,80% ήταν αποτέλεσμα της πτώσης των ταξιδιωτικών πληρωμών κατά 90 εκατ. ευρώ ή 19,4%, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις μειώθηκαν κατά 26 εκατ. ευρώ ή 4,8%.

Διαβάστε  Ο οδικός χάρτης με τα θετικά σοκ που θα ξυπνήσουν οικονομία και επενδυτές

Από την πλευρά της, η μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων οφείλεται στην κάμψη της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 1,8% και της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι κατά 3,2%.
Τέλος, οι καθαρές εισπράξεις από την παροχή ταξιδιωτικών υπηρεσιών, αντιστάθμισαν κατά 2,8% το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών και συνέβαλαν κατά 13,2% στο σύνολο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες.

Διαβάστε  Ποινή-μήνυμα στον Τούρκο που πέρασε κατά λάθος σε ελληνικό έδαφος

Διαφήμιση