Ο Πούτιν παίζει το θρησκευτικό χαρτί στα Σκόπια, στη Μόσχα ο Ιβάνοφ

Ο Πούτιν παίζει το θρησκευτικό χαρτί στα Σκόπια, στη Μόσχα ο Ιβάνοφ

Το θρησκευτικό χαρτί στο γεωπολιτικό πόκερ των Βαλκανίων επιχειρεί να παίξει η Μόσχα καθώς η μετάβαση της εξουσίας στα Σκόπια δεν ευνοεί τη ρωσική στρατηγική στην περιοχή και οι παρεμβάσεις ΗΠΑ και ΕΕ ασκούν ισχυρή επιρροή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επίσκεψη του προέδρου της πΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ από τον πατριάρχη Μόσχας και η προγραμματισμένη συνάντησή του με τον Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αφορμή για την μετάβαση Ιβάνοφ στη Ρωσία, σε μια περίοδο κατά την οποία οι εξελίξεις στη χώρα του τρέχουν, αποτελεί η βράβευσή του από ίδρυμα του Πατριαρχείου Μόσχας με το παράσημο της «Αυτού Αγιότητας Ορθοδόξου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Αλέξιου», το οποίο και θα του επιδώσει ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Κίνηση που θέτει τη βάση για θρησκευτική προσέγγιση των δυο χωρών γεγονός που θα ανοίξει μια ακόμη πόρτα και θα επιτρέψει τη συσπείρωση σε άλλο επίπεδο.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνάντηση που θα έχει την Τετάρτη στο Κρεμλίνο με τον πρόεδρο Πούτιν. Και αυτό διότι στην επικίνδυνη πολιτική κρίση, που απείλησε με αποσταθεροποίηση την ΠΓΔΜ, η Μόσχα με δηλώσεις της εκπροσώπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, αλλά και του ίδιου του Σεργκέι Λαβρόφ, τάχθηκε στον πλευρό του δεξιού Νίκολα Γκρουέφσκι, επικροτώντας την άρνηση του κ. Ιβάνοφ ν’ αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ και κατηγορώντας τους Δυτικούς ως υποκινητές της έντασης.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η στρατηγική Ζάεφ για κύρωση και Δημοψήφισμα

Νωρίτερα η Ρωσία στήριζε τη θέση του -προερχόμενου από το VMRO του Νίκολα Γκρουέφσκι-προέδρου της πΓΔΜ που δεν παρέδιδε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης επικαλούμενος κίνδυνο αλβανοποίησης της χώρας, παρά το γεγονός ότι και στις προηγούμενες κυβερνήσεις συμμετείχε το μεγαλύτερο κόμμα της αλβανικής μειονότητας. Η Μόσχα είχε κατηγορήσει μάλιστα τόσο την ΕΕ όσο και τις ΗΠΑ για τις παρεμβάσεις, υποστηρίζοντας σενάριο νέων εκλογών.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Η Βουλή της πΓΔΜ επικύρωσε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Υπ αυτό το πρίσμα η συνάντηση Ιβάνοφ τόσο με τον Βλάντιμιρ Πούτιν όσο και με τον Σεργκέι Λαβρόφ είναι σαφής ένδειξη επαναχάραξης στρατηγικής και προσπάθειας παροχής εξασφαλίσεων.

Ως προς τη θρησκευτική πλευρά της επίσκεψης, ανακοινώθηκε ότι ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ θα παρασημοφορηθεί από το «Διεθνές Ίδρυμα για την Ενότητα των Ορθόδοξων Λαών», για τη συνεισφορά του στην ενότητα της ορθοδοξίας, χωρίς πάντως να διευκρινίζεται σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή.

Διαβάστε  Στη φυλακή ο Γκρουέφσκι για διαφθορά, αθωώθηκε ο Ζάεφ

Η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ που είχε αποσχισθεί παλαιότερα από το Πατριαρχείο Σερβίας, δεν αναγνωρίζεται από καμία άλλη ορθόδοξη εκκλησία, συνθήκη που δεν αποκλείεται να αλλάξει στο πλαίσιο πολιτικής που θα στείλει ισχυρό μήνυμα στο πλαίσιο της διαμόρφωσης σφαιρών επιρροής, αν και η αναγνώριση από τη Ρωσική εκκλησία θα προκαλούσε δυσαρέσκεια στη Σερβία.

Διαφήμιση