Λομπίστα του Τραμπ προσέλαβε ο Ερντογάν

Λομπίστα του Τραμπ προσέλαβε ο Ερντογάν

Τι κοινό έχουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αλβανίας, η Δομινικανή Δημοκρατία και η Τουρκία; Τον λομπίστα Μπράιαν Μπάλαρντ, που επί μακρόν στηρίζει τον Ντόναλντ Τραμπ και σύμφωνα με πολλούς ανήκει στο στενό περιβάλλον του Αμερικανού προέδρου, η εταιρία του οποίου έχει συμβόλαια εκπροσώπησης και των τριών στις ΗΠΑ, με την Άγκυρα να κατέχει την πρώτη θέση μεταξύ των ξένων πελατών.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας μόλις υπέγραψε συμβόλαιο ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων με την Ballard Partners, γεγονός που την καθιστά τον μεγαλύτερο πελάτη της, ενώ τις επαφές μεταξύ τους θα αναλάβει ο πρώην γερουσιαστής των Δημοκρατικών Ρόμπερτ Γούεξλερ.

Με τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον να επιδεινώνονται διαρκώς και με τον Μάικ Φλιν να αποτελεί μελανό σημείο, καθώς είχε και αυτός προσληφθεί εμμέσως για την ίδια δουλειά στο παρελθόν, η τουρκική διπλωματία αναζήτησε νέα πρόσβαση στον Λευκό Οίκο και στο περιβάλλον του Ντόναλντ Τραμπ.

Η σύμβαση με την Τουρκία για Ballard Partners είναι το μεγαλύτερο και πιο υψηλού πρεστίζ συμβόλαιο που διαθέτει και θα μπορούσε να είναι η πιο αμφιλεγόμενη λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο διεθνώς.

Διαβάστε  Τούρκοι hackers επιτέθηκαν στο ΑΠΕ

Οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα ταραχώδεις, παρά τη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Ντόναλντ Τραμπ η πολιτική σε μια σειρά από ζητήματα παρέμεινε ως έχει προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την Άγκυρα.

Χαρακτηριστικά της έντασης που είναι τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Ουάσιγκτον όταν άνδρες της προσωπικής φρουράς του Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκαν απρόκλητα σε ειρηνική διαδήλωση Κούρδων κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στις ΗΠΑ. Για το θέμα οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν με κλήτευση και ειδική νότα στον Τούρκο πρέσβη, ενώ η Άγκρυα απάντησε αντιστοίχως.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον κατήγγειλε τη βίαιη σύγκρουση και δηλωσε στο “Fox News Sunday” ότι το υπουργείο Εξωτερικών είχε καλέσει στον πρεσβευτή της Τουρκίας να συζητήσει το περιστατικό και να πει «ότι αυτό είναι απλά απαράδεκτο».

Διαβάστε  Προεκλογικό squeeze Τραμπ στον Ερντογάν: Ψηφίστηκε ο νόμος για πάγωμα της πώλησης των F-35

Η Άγκυρα όμως έχει να ανησυχεί και για το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα στη Γερουσία καθώς το θέμα των σχέσεων με τον πρώην σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ, Μάικ Φλυν τέθηκε κατά την εξέτασή του στη Γερουσία, με μεγαλύτερη ένταση και διάρκεια απ ότι θα ανέμενε κανείς. Παράλληλα η υπόθεση των σχέσεων Φλυν-Τουρκίας περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από τη συμμετοχή σε μια πετρελαϊκή συμφωνία με τη Ρωσία.

Η απόδειξη ενός τέτοιου ισχυρισμού δεν αποκλείεται να ανάψει νέες φωτιές τόσο για τον Τραμπ όσο και για τον Ερντογάν καθώς θα φανεί προσπάθεια παράλληλης προσέγγισης και επηρεασμού τόσο από τη Ρωσία όσο και από την Τουρκία που θα έχει σαν αποτέλεσμα ακόμη μεγαλύτερες αποστάσεις από του Λευκού Οίκου από την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν.

Διαβάστε  Σφίγγα ο Πομπέο για Τουρκία: "Προσπαθούμε να την επανεντάξουμε στο NATO"

“Φιλοτούρκο” χαρακτηρίζουν οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ και τον πρώην γερουσιαστή των Δημοκρατικών, Ρόπμπερτ Γουέξλερ ο οποίος υπήρξε πρωταγωνιστής στην ίδρυση τουρκικού συνδέσμου στην αμερικανική Βουλή, προ 20ετίας, ενώ σήμερα είναι πρόεδρος του Daniel Abraham Center for Middle East Peace, ενός think tank που ασχολείται με το παλαιστινιακό.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.