Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι θεσμοί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη διαδικασία ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με τις διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να εκτείνονται σε μια σειρά από ζητήματα και ιδιαίτερα στην άρνηση των Ευρωπαίων να δώσουν συγκεκριμένα και μετρήσιμα μεγέθη για την αποτελεσματικότητα των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επιχείρησε να τραβήξει κόκκινη γραμμή και να στείλει μήνυμα στο ΔΝΤ ότι δεν θα ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα πριν τη λήξη του προγράμματος και ότι το Eurogroup μπορεί να εξειδικεύσει τα εργαλεία, υπό την αίρεση ότι δεν θα ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις για τη χρήση τους πριν την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Συμφωνία επήλθε στο ύψος και τη διάρκεια των πρωτογενών πλεονασμάτων και το Eurogroup δέχθηκε να εξειδικεύσει τα πιθανά μέτρα για το χρέος, με την απόφαση να λαμβάνεται μετά από επανεξέταση της κατάστασης στο τέλος του προγράμματος το 2018, ενώ η Ελλάδα θα επιστρέψει υπό το μανδύα της Κομισιόν στη συνέχεια με τήρηση του συμφώνου σταθερότητας.
Η Ελλάδα σε αυτή τη φάση δεν δέχεται να λάβει τη δόση θέλοντας να διατηρήσει ενιαία τη διαπραγμάτευση και να μην παγιδευτεί σε μια διαδικασία τμηματικών και αποσπασματικών διαπραγματεύσεων.
Από τις δηλώσεις και τις απαντήσεις στις ερωτήσεις διαφάνηκε ότι η απόσταση που χωρίζει ΕΕ και ΔΝΤ είναι ακόμη μεγάλη και φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο το ΔΝΤ να δεχθεί συμφωνία χωρίς ποσοτικοποιημένα μέτρα για το χρέος. Οι Ευρωπαίοι δήλωσαν δια στόματος Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του ΔΝΤ για την τελική αποτελεσματικότητα των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.
«Κάναμε τεράστια πρόοδο», ήταν το πρώτο σχόλιο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία αλλά αυτή δεν έχει επιτευχθεί ακόμα δήλωσε ανοίγοντας τη συνέντευξη Τύπου ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε ότι στόχος είναι η οριστικοποίηση της συμφωνίας στο επόμενο Eurogroup σε τρεις εβδομάδες.
«Το απόγευμα είχαμε τις πρώτες συζητήσεις εν βάθει για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά δεν καταλήξαμε σε μια συνολική συμφωνία στο ζήτημα. Θα συνεχίσουμε τις επαφές τις επόμενες εβδομάδες».
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο πρόεδρος του Eurogroup ξεκαθάρισε ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολύ κοντά και άπτεται των τεχνικών λεπτομερειών. Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε την επίτευξη συμφωνίας για το ύψος και τη χρονική διάρκεια των πλεονασμάτων στο 3,5% και 5 έτη.
Ωστόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ άφησε να εννοηθεί ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμα αποδεχθεί ότι δεν θα υπάρξουν συγκεκριμένοι αριθμοί για τη μείωση του χρέους παρά ένα σαφές θεσμικό πλαίσιο και προσδιορισμός των εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν.
Σχετικά με το χρέος ο κ. Ντάισελμπλουμ δέχθηκε ότι πρέπει να γίνει πιο συγκεκριμένο το Eurogroup στα μέτρα που μπορεί να ληφθούν στο τέλος του προγράμματος το 2018, αλλά με απόφαση που θα ληφθεί εκείνη τη στιγμή και μετά από επανεξέταση της κατάστασης εκείνη την περίοδο.
Η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να ανοίξει δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων για το χρέος εκτός της αξιολόγησης καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε παράταση της εποπτείας από τον ESM, και νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων-αποκρατικοποιήσεων.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος μίλησε για «πολιτική συμφωνία», ενώ παράλληλα επιχείρησε να μετακυλίσει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση θέτοντας εκτός ατζέντας τις συζητήσεις για το χρέος με την πρόφαση ότι δεν διαθέτει σχετική εξουσιοδότηση για να διαπραγματευτεί.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Νταϊσελμπλουμ τόνισε πώς στόχος της συνεδρίασης είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως ότι δεν θα υπάρξει «τελική συμφωνία». Αυτή αναμένεται το 2018 με την λήξη του προγράμματος «αν χρειαστεί», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ακολουθεί η ανακοίνωση του Eurogroup
Το Eurogroup καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών στο νέο «πακέτο» μεταρρυθμίσεων που θα στηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας. Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος προσαρμογής.
Το Eurogroup παρατήρησε την πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, καθώς, ήδη, εφαρμόζει ένα σημαντικό μέρος των προαπαιτούμενων.
Οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες νομοθετήθηκαν από την Ελλάδα, καλύπτουν θέματα όπως συντάξεις, φόρος εισοδήματος, αγορά εργασίας και τον ενεργειακό τομέα. Θα πρέπει να στηρίξουν την φιλική προς την ανάπτυξη αναπροσαρμογή της οικονομίας και να καταστήσουν ισχυρή τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική της Ελλάδας.
Το Eurogroup καλεί τόσο τους θεσμούς όσο και την Ελλάδα αλλά και τρίτα μέρη να στηρίξουν την ολιστική ανάπτυξης στρατηγική.
Το Eurogroup είχε μία σε βάθος συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν υπήρξε συνολική συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016 με στόχο να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η επίτευξη ενός οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.