Τα καυτά ζητήματα των εγγυήσεων και τς ασφάλειας που ανοίγουν συντονισμένα και με έκτακτη σύνοδο στη Γενεύη Ελλάδα και Κύπρος θέλοντας να αποδείξουν ότι η Άγκυρα δεν έχει διάθεση να συμμετάσχει σε ουσιαστικό διάλογο.
Οι γραπτές προτάσεις της Ελλάδος για το ζήτημα (ασφάλεια – εγγυήσεις) στο οποίο της πέφτει λόγος, δεν είχαν ανταπόκριση στη διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό τον περασμένο Φεβρουάριο, δηλώνει ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς και κάνει σαφές: “Οι προτάσεις μας είναι πάνω στο τραπέζι”.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο υπουργός, ο οποίος βρίσκεται στην Ρόδο, όπου με πρωτοβουλία του υπουργείου του Κράτη με διαφορετικές αφετηρίες θα συζητήσουν αύριο και μεθαύριο την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, αποκαλύπτει ότι στη συζήτηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο στο Πεκίνο “η ανταπόκριση που υπήρξε είναι ότι οι Τούρκοι θα εισέλθουν σε διάλογο”.
Παράλληλα, άμεση μετάβαση στη Γενεύη για συζήτηση του κεφαλαίου της ασφάλειας και των εγγυήσεων πρότεινε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την τελευταία του συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Αναστασιάδης σε διάγγελμα του προς τον Κυπριακό λαό πριν από λίγο. Ο Κύπριος Πρόεδρος σημείωσε ότι η πρόταση του περιελάμβανε, όπως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης για την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, παραμονή στη Γενεύη για συζήτηση θεμάτων της εσωτερικής διακυβέρνησης και του εδαφικού.
Στο διάγγελμα του ο Κύπριος Πρόεδρος ανέφερε πως είχε προτείνει στον Μουσταφά Ακιντζί να κάνουν κοινή διάσκεψη τύπου για να ενημερώσουν Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί υπό τον όρο, ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο αν δεν συμφωνηθούν όλα. Παράλληλα πρότεινε τη δημιουργία τριπτύχου στο οποίο θα καταγράφονταν οι θέσεις των δύο πλευρών, οι συγκλίσεις και συμφωνίες αλλά και οι διαφωνίες. Ούτε και αυτό έγινε δεκτό από τον κ. Ακιντζί.
Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε επίσης ότι εάν γίνει αποδεκτή η πρόταση του, είναι πιθανόν να υπάρξουν αποτελέσματα στο Κυπριακό νωρίτερα του αναμενόμενου. Ξεκαθάρισε πως δεν δέχεται να συζητήσει μεμονωμένα τα 4 κεφάλαια πλην του εδαφικού και στην συνέχεια να αρχίσει ο διάλογος για το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως θέλει η τουρκική πλευρά. Όπως σημείωσε έχει φτάσει η ώρα της αλήθειας και πρέπει όλοι να θέσουν τον δάκτυλον επί τον τύπον των ήλων.
Ο κ. Κοτζιάς μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ προχθές μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ο υπουργός τονίζει ότι το μεγάλο πρόβλημα της Ελλάδας , κατά τη γνώμη του, είναι πως η χώρα ” δεν θα χάσει το τρένο για αυτό που λέμε τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που είναι η διάχυση της νέας τεχνολογίας με τρόπο που να διευκολύνει τη ζωή των ανθρώπων, αλλά και να αναπτύσσει την παραγωγικότητα της”.
Σε ερώτηση για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ Ελλάδας -Αιγύπτου- Κύπρου ο υπουργός απαντά ότι η Ελλάδα είναι σε διαπραγμάτευση με την Αίγυπτο. “Αυτό θα είναι αντικείμενο μελλοντικών διαβουλεύσεων με την Τουρκία”, προσθέτει. Επίσης, διευκρινίζει ότι η ΑΟΖ “είναι άλλη ιστορία από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο”.