Με την απειλή της επαναφοράς της θανατικής ποινής να επικρέμαται πάνω από τα κεφάλια όσων έχουν συλληφθεί για σχέσεις με τον Φετουλάχ Γκιουλέν ή συμμετοχή στο πραξικόπημα ξεκίνησε σήμερα η δίκη των 221 κατηγορούμενος πρωτεργατών του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου του 2016.
Στους 221 κατηγορούμενους περιλαμβάνονται 26 στρατηγοί και 12 πολίτες. Διακόσιοι από αυτούς έχουν προφυλακιστεί, εννέα έχουν αφεθεί ελεύθεροι υπό επιτήρηση και 12 διαφεύγουν τη σύλληψη, διευκρινίζει το πρακτορείο Ανατολή.
Κατηγορούνται κυρίως για «παραβίαση του Συντάγματος», τη «δολοφονία 250 ανθρώπων» και «συμμετοχή και διεύθυνση τρομοκρατικής οργάνωσης» και κινδυνεύουν να καταδικαστούν πολλές φορές σε ισόβια.
Η δίκη διεξάγεται στη φυλακή Σιντζάν, κοντά στην Άγκυρα, όπου μια τεράστια αίθουσα κατασκευάστηκε ειδικά για να διεξάγονται εκεί μεγάλες δίκες που συνδέονται με το αποτυχημένο πραξικόπημα.
Έξω από το δικαστήριο έχουν αναπτυχθεί πολλοί αστυνομικοί καθώς και τεθωρακισμένα οχήματα, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος και ελεύθεροι σκοπευτές, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Κατά την άφιξή τους στο δικαστήριο υπό ισχυρή αστυνομική συνοδεία, οι κατηγορούμενοι αποδοκιμάστηκαν από δεκάδες διαδηλωτές που κρατούσαν πανό ζητώντας να τους επιβληθεί η θανατική ποινή.
Ο πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ και ο πρώην στρατηγός Μεχμέτ Ντισλί, αδελφός βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος AKP, καθώς και ο συνταγματάρχης Αλί Γιαζιτζί, πρώην στρατιωτικός υπασπιστής του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, περιλαμβάνονται στους κατηγορούμενους.
Η Άγκυρα κατηγορεί τον Φετουλάχ Γκιουλέν ως εγκέφαλο του αποτυχημένου πραξικοπήματος και ζητεί από την Ουάσιγκτον την έκδοσή του.
Ο Φ. Γκιουλέν, πρώην πολιτικός σύμμαχος του Ταγίπ Ερντογάν ενάντια στο παλιό κεμαλικό κατεστημένο της Τουρκίας και στη συνέχεια μαύρο πρόβατο γι΄αυτόν, διαψεύδει ότι είχε οποιαδήποτε ανάμιξη στο πραξικόπημα.
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, περισσότεροι από 8.000 στρατιωτικοί έλαβαν μέρος στην απόπειρα πραξικοπήματος, στη διάρκεια της οποίας 35 πολεμικά αεροσκάφη, 37 ελικόπτερα, 74 άρματα μάχης, 246 θωρακισμένα οχήματα και σχεδόν 4.000 ελαφρά όπλα χρησιμοποιήθηκαν από τους πραξικοπηματίες, σύμφωνα με το Ανατολή.
Οι δικαστικές διώξεις οι οποίες ξεκίνησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα είναι χωρίς προηγούμενο στην Τουρκία. Περισσότεροι από 47.000 άνθρωποι συνελήφθησαν μετά τις 15 Ιουλίου και την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Εκτός από τους φερόμενους ως πραξικοπηματίες, οι διώξεις αφορούν φιλοκουρδικούς κύκλους και μέσα ενημέρωσης, με αποτέλεσμα μη κυβερνητικές οργανώσεις να κατηγορούν τις αρχές ότι εκμεταλλεύονται την κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να καταπνίξουν κάθε επικριτική φωνή.