Συντεταγμένα σε εκλογές η Αλβανία, παρά την πόλωση

Συντεταγμένα σε εκλογές η Αλβανία, παρά την πόλωση

Σε περιβάλλον πόλωσης αλλά με συνθήκες πολιτικής ομαλότητας οδηγείται τελικά η Αλβανία σε εκλογές με την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να επιτυγχάνουν συμφωνία τόσο για τη μετάθεση ημερομηνίας των εκλογών όσο και το χαρακτήρα και τα πρόσωπα της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Με τον τρόπο αυτό αποκαθίσταται η πολιτική τάξη στη χώρα που βρισκόταν επί μακρόν στο χείλος του γκρεμού με βίαια ξεσπάσματα εθνικισμού ακόμα και κατά της της ελληνικής μειονότητας αλλά και με επικίνδυνες πολιτικές κορώνες.

Με διάταγμα που υπέγραψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπουγιάρ Νισιάνι, οι βουλευτικές εκλογές στην Αλβανία θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Διαφήμιση

Είχε προηγηθεί συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης για μετάθεση της ημερομηνίας από τις 18 Ιουνίου που είχε αρχικά είχε αποφασισθεί, λόγω διαφωνιών γύρω από τον χαρακτήρα της κυβέρνησης, η οποία θα διενεργήσει τις εκλογές.

Ο ρόλος της κυβέρνησης θα είναι υπηρεσιακός με μοναδικό στόχο τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας και οι δυο πλευρές έχουν συμφωνήσει στα ονόματα των υπουργών που θα οριστούν (Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών κ.ά) και του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, που θα προέρχεται από το Δημοκρατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης.

Καθώς όμως έχουν εκπνεύσει οι προθεσμίες για τη συγκρότηση εκλογικών συνασπισμών, τα κόμματα θα κατέβουν στις εκλογές αυτόνομα, με τα μικρότερα εξ αυτών -ανάμεσα τους και δύο της ελληνικής μειονότητας- να απειλούνται με κοινοβουλευτικό αφανισμό.

Εκτός και εάν τα δυο μεγάλα μεγάλα κόμματα δεχθούν να τοποθετήσουν υποψήφιους των μικρών, σε εκλόγιμες θέσεις των ψηφοδελτίων τους. Ήδη, το Δημοκρατικό Κόμμα κάλεσε τους μικρότερους κομματικούς συμμάχους του -μεταξύ αυτών και το ΚΕΑΔ που υποστηρίζεται από την ελληνική μειονοτική οργάνωση ΟΜΟΝΟΙΑ- να προτείνουν υποψηφίους για να τους εντάξει στις λίστες του.

Διαφήμιση