Συνάντηση Ντουτέρτε-Πούτιν στη Ρωσία

Συνάντηση Ντουτέρτε-Πούτιν στη Ρωσία

Στη Ρωσία για πενθήμερη επίσκεψη και συνάντηση μεν Βλάντιμιρ Πούτιν μεταβαίνει ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος των Φιλιππίνων που διέκοψε οδήγησε σε εμπλοκή τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και επιχειρεί να χαράξει αυτόνομη πορεία στην περιοχή.

Διαφήμιση

Πρόκειται για ακόμη μια κίνηση του Βλάντιμιρ Πούτιν στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της παρουσίας στην περιοχή, ενώ ο Ντουτέρτε επιδιώκει τη χάραξη ανεξάρτητης πολιτικής υπολογίζοντας όμως σε στήριξη στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών από το Πεκίνο και το Τόκιο, ιδιαίτερα μετά τη διάρρηξη των διμερών σχέσεων Φιλιππίνων-ΗΠΑ.

Διαβάστε  Μπαράζ κινήσεων Πούτιν-Τραμπ στη Συρία, αλλάζουν οι ισορροπίες

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε ανέλαβε την προεδρία των Φιλιππίνων τον Ιούνιο του 2016 και έχει γίνει γνωστός διεθνώς τόσο για την ασυνήθιστα σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί, όσο και για την εκστρατεία δολοφονιών ατόμων που εμπλέκονται τόσο στο εμπόριο, όσο και στη χρήση ναρκωτικών.

Ο Ροντρίγκο Ντουτέρτε, ο οποίος εξελέγη τυπικά με αριστερή – κεντροαριστερή πλατφόρμα, εμφανίζεται κυρίως ως τιμωρός της διαφθοράς και του εμπορίου ναρκωτικών, έχει αλλάξει τον προσανατολισμό των Φιλιππίνων από μια στενή συνεργασία με τη Δύση προς την ανάπτυξη σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα.

Διαβάστε  Ανάλυση: Η Μέρκελ τραβάει την Ευρώπη πολύ μακριά από τον Τραμπ

Έχει δηλώσει επίσης ότι θαυμάζει το στυλ διακυβέρνησης του προέδρου της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στη Νότια Σινική Θάλασσα αν και τεταμένη επί μακρόν έχει αρχίσει να βρίσκει ειρμό καθώς οι χώρες της ASEAN έδειξαν καλή θέληση κατεβάζοντας τους τόνους προς την Κίνα και το Πεκίνο ανοίγει διαβουλεύσεις με την υποβολή κώδικα εμπλοκής στις διαφιλονικούμενες περιοχές.

Διαβάστε  Πούτιν-Ρουχανί "σκότωσαν" την Αστάνα, απειλώντας τις ΗΠΑ

Διαφήμιση