Ο Σόιμπλε σε ρόλο βομβιστή αυτοκτονίας

Να τινάξει στον αέρα το Euroigroup προκαλώντας αντιδράσεις σε όλα τα επίπεδα επιχείρησε προσερχόμενος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θέλοντας να θέσει εκτός ατζέντας οποιαδήποτε συζήτηση για ελάφρυνση του ελληνικού χρέος, έτσι ώστε να αυξήσει την πίεση προς την ελληνική κυβέρνηση και να φύγει ο ίδιος από τη δύσκολη θέση που είχε περιέλθει, με την πολιτική των καθυστερήσεων.

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έθεσε ως κυρίαρχο θέμα του Eurogroup την ολοκλήρωση της τεχνικής επεξεργασίας που θα σημάνει την εκταμίευση της δόσης, εμμένοντας στη στρατηγική κατάτμησης αξιολόγησης και της συμφωνίας για το χρέος έτσι ώστε να αναγκάσει την ελληνική κυβέρνηση να δεχθεί συμφωνία σε πολλά βήματα και με νέα προαπαιτούμενα.

Διαβάστε επίσης: Eurogroup: Το playbook και οι παγίδες

Διαφήμιση
Διαβάστε  Χουλιαράκης-Τσακαλώτος πήραν χώρο, συνθέτουν το παζλ

Αναφερόμενος στις δηλώσεις Γκάμπριελ για το ελληνικό χρέος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε:

«Ξεχνούν μέλη της κυβέρνησης ότι δεν μπορεί ο υπουργός να κάνει διαβουλεύσεις χωρίς εντολή του κοινοβουλίου. Πέρσι το καλοκαίρι αποφασίσαμε αυτό που μπορούμε να κάνουμε. Τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα αποφασιστούν μετά τη λήξη του προγράμματος. Καμία απόφαση για το το χρέος πριν το τέλος του προγράμματος».

Οι δηλώσεις αυτές ερμηνεύονται ως πλήρη άρνηση των συζητήσεων για το χρέος σε αυτή τη φάση, ωστόσο θα είναι δύσκολο να επιβάλει μια τέτοια θέση στο Eurogroup και στο ΔΝΤ χωρίς να ρισκάρει την πλήρη απομόνωση για την οποία προειδοποίησε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Διαβάστε επίσης: Συμφωνία για… παράταση στο Eurogroup

Οπως εξήγησε ο κ. Σόιμπλε

«το ελληνικό κοινοβούλιο αποφάσισε τα μέτρα και αυτό είναι σημαντικό βήμα. Τώρα περιμένουμε από τους θεσμούς την έκθεση και θα δούμε πώς αξιολογούν την κατάσταση στην Ελλάδα. Νομίζω σήμερα θα φτάσουμε σε λύση, συνολικά έχουμε προχωρήσει αρκετά και βρισκόμαστε σε αυτά που αποφασίσαμε τον Μάρτη του περασμένου έτους. Πιστεύω ότι θα ολοκληρώσουμε τις τεχνικές εργασίες».

Με τις διατυπώσεις αυτές ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί τον de facto διαχωρισμό αξιολόγησης και χρέους, κάτι που δεν συμβαδίζει με τις προηγούμενες αποφάσεις των Eurogroup.

Διαβάστε  Το φάντασμα χρέους συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη

Διαβάστε επίσης: Η συμφωνία για το χρέος και η φάκα

Το Crisis Monitor έχει από το πρωί καθώς και τις προηγούμενες ημέρες προσδιορίσει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης και την προσπάθεια του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τινάξει τη διαπραγμάτευση στον αέρα και να στρέψει την πίεση στην ελληνική κυβέρνηση καθώς και την προσπάθεια που θα καταβάλει η Κομισιόν για συμβιβασμό πιέζοντας περισσότερο την ελληνική κυβέρνηση.

Διαβάστε  Ο Τσίπρας έβαλε, Σκοπιανό, μεταμνημόνιο και χρέος σε ένα πακέτο

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.