Η Μέι χρησιμοποιεί το Brexit ως πολιτικό χαρτί απέναντι στον Κόρμπιν

Η Μέι χρησιμοποιεί το Brexit ως πολιτικό χαρτί απέναντι στον Κόρμπιν

Έντεκα ημέρες πριν τις εθνικές εκλογές της 8ης Ιουνίου στη Μεγάλη βρετανία ξεκινούν -τύποις- οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ένδειξη ότι η Τερέζα Μέι αισθάνεται ιδιαίτερα σίγουρη για το αποτέλεσμα και ισχυρή και θέλοντας να στείλει μήνυμα ότι δεν θα χάσει χρόνο.

Παράλληλα η Βρετανίδα πρωθυπουργός θέλει να το χρησιμοποιήσει και πολιτικό το χαρτί των διαπραγματεύσεων ως ένδειξη ετοιμότητας και πολιτικής βούλησης έτσι ώστε να κεφαλαιοποιήσει την πολιτική εμπειρία και ετοιμότητα στις κάλπες.

Διαβάστε  Ό, τι πρέπει να ξέρετε για το προσφυγικό, την ακροδεξιά και τη Σύνοδο Κορυφής

Η καθυστέρηση φέρεται να οφείλεται στο γεγονός ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ δεν έχουν πραγματοποιήσει προπαρασκευαστικές συνομιλίες με τους Βρετανούς αξιωματούχους ως αντίδραση στην απόφαση της κυβέρνησης Μέι να μπλοκάρει την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης εξέτασης του τρέχοντος μεσοπρόθεσμου προϋπολογισμού της ΕΕ. Το Λονδίνο έχει χρησιμοποιήσει το επιχείρημα ότι οι πρόωρες εκλογές δεν επιτρέπουν τη λήψη σοβαρών αποφάσεων από την απερχόμενη κυβέρνηση.

Διαφήμιση

Η έλλειψη ουσιαστικών επαφών μεταξύ των δύο πλευρών αυτό το διάστημα σημαίνει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον μία εβδομάδα για την προετοιμασία των επίσημων διαπραγματεύσεων.

Διαβάστε  Το φάντασμα χρέους συνεχίζει να στοιχειώνει την Ευρώπη

Οι πληροφορίες του Guardian προσθέτουν ότι η ΕΕ θέλει η διαπραγμάτευση να διεξάγεται σε κύκλους των τεσσάρων εβδομάδων με έμφαση σε ένα κρίσιμο ζήτημα κάθε φορά.

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του στους Sunday Times, ο αρμόδιος υπουργός για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, προειδοποίησε ότι τo Ηνωμένο Βασίλειο ενδέχεται να εγκαταλείψει τις συνομιλίες για τους όρους απόσυρσής του από την ΕΕ, εκτός κι αν η Ένωση αποσύρει τις απαιτήσεις που εγείρει για την καταβολή αποζημίωσης από τη Βρετανία που μπορεί να φθάσει και τα 100 δισ. ευρώ.

Διαβάστε  Μπροστά σε κυβερνητική κρίση η Μέι, μετά την αποχώρηση Τζόνσον

Διαφήμιση