Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα

Νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρειο Κορέα

Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου που διήνυσε 500 χιλιόμετρα πριν συντριβεί πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέαα, θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι ο Κιμ γιονγκ Ουν είναι πλέον πολύ κοντά ή διαθέτει ήδη την ικανότητα βολής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων με δυνατότητα μεταφοράς πυρηνικής κεφαλής.

Μια εβδομάδα μετά την τελευταία πυραυλική δοκιμή και παρά τις έντονες αντιδράσεις και τις απαιτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Πιονγκγιάνγκ εκτόξευσε βλήμα αγνώστου τύπου, από περιοχή κοντά στην Πουκχάνγκ της επαρχίας Πιονγκάν, σήμερα το μεσημέρι (τοπική ώρα), όπως ανακοίνωσαν οι ένοπλες δυνάμεις της Νότιας Κορέας.

Την περασμένη Δευτέρα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, για μία ακόμη φορά, απαίτησε από την Πιονγκιάνγκ να μην κάνει άλλες τέτοιες δοκιμές, τονίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα πρέπει να δείξει ειλικρινή δέσμευση στην αποπυρηνικοποίηση, με συγκεκριμένες ενέργειες.

Διαβάστε  Σε χαμηλό 17ετίας η ανεργία στις ΗΠΑ

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικοί Cybersecurity δείχνουν τη Βόρειο Κορέα ως πηγή και των πρόσφατων επιθέσεων σε ολόκληρο τον κόσμο με το Ransomware WannaCry το οποίο έχει κλαπεί από το οπλοστάσιο της αμερικανικής NSA.

Στη σημερινή δοκιμή, ο πύραυλος κατέγραψε πτήση περίπου 500 χλμ., σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap της Νότιας Κορέας, που πρακτικά σημαίνει ότι είναι μικρότερου βεληνεκούς από αυτό που δοκιμάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μόλις πριν από μια ημέρα η Ουάσιγκτον έστειλε μήνυμα ότι δεν επιθυμεί στρατιωτική εμπλοκή με τον υπουργό Εωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, να δηλώνει ότι ένα στρατιωτικό πλήγμα θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην περιοχή.

Παράλληλα το θέμα έχει υποβιβαστεί και στην κάλυψη των διεθνών media, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τον προηγούμενη μήνα, όταν το CNN είχε επί ημέρες πρωτοσέλιδο με τις λέξεις “επικείμενος πόλεμος”, ενώ αυτή η δοκιμή είναι δεύτερο θέμα, δίπλα στην επίσκεψη του Ντοναλντ Τραμπ στη Σαουδική Αραβία.

Διαβάστε  Τα βλέμματα στη συνάντηση Τραμπ-Κιμ

Η Ιαπωνία εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της προς την Βόρεια Κορέα για την πυραυλική δοκιμή και όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα, το Τόκιο δεν θα ανεχτεί τις επαναλαμβανόμενες προκλήσεις από την Βόρεια Κορέα.

Ο ίδιος είπε ότι ο πύραυλος εκτοξεύτηκε από την δυτική ακτή της Βόρειας Κορέας με κατεύθυνση την Θάλασσα της Ιαπωνίας και πιθανόν να προσγειώθηκε εκτός της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης της Ιαπωνίας χωρίς να προκαλέσει καταστροφές σε πλοία και αεροπλάνα.

Διαβάστε  Η απειλητική Βόρεια Κορέα είναι πάμπτωχη, όπως το Σουδάν

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα ότι γνωρίζει για την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μεσαίου βεληνεκούς (MRBM) και επισήμανε ότι το βεληνεκές του ήταν μικρότερο σε σχέση με τις πρόσφατες δοκιμές.

“Είμαστε ενήμεροι ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε έναν MRBM. Αυτό το σύστημα, το οποίο δοκιμάστηκε τελευταία φορά τον Φεβρουάριο, έχει μικρότερο βεληνεκές σε σχέση με τους πυραύλους που δοκιμάστηκαν τις τρεις τελευταίες φορές από την Βόρεια Κορέα”, ανακοίνωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

Διαφήμιση