Γιατί ο Τραμπ χτυπάει το Ιράν από τη Σαουδική Αραβία

Γιατί ο Τραμπ χτυπάει το Ιράν από τη Σαουδική Αραβία

Τη στρατηγική επιλογή να ανεβάσει την ένταση στη Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα απέναντι στο Ιράν έκανε ο Ντόναλντ Τραμπ καλώντας τον αραβικό κόσμο να το απομονώσει από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, επιτυγχάνοντας μάλιστα την άμεση ανταπόκριση του Οίκου των Σαούντ και ανοίγοντας ένα ακόμη διεθνές μέτωπο τη στιγμή που ο Κιμ γιονγκ Ουν συνεχίζει τις δοκιμές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι οι δηλώσεις που προσεγγίζουν τον χαρακτηρισμό του Ιράν ως κράτος-υποστηρικτή της τρομοκρατίας (state-sponsored terrorism) έρχονται μια ημέρα μετά τις εκλογές στο Ιράν όπου εξελέγη από τον πρώτο γύρο ο μετριοπαθής Ρουχανί. Αν οι δηλώσεις είχαν πραγματοποιηθεί ένα 24ωρο νωρίτερα μπορεί να είχαν αλλάξει ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα στο Ιράν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ιράν έχει υπογράψει και τηρεί -σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία- τη συμφωνία των 6 κρατών που δεσμεύεται για μια σειρά από πράγματα όσον αφορά τις πυρηνικές δραστηριότητές του.

Διαφήμιση

Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο εκπροσώπων του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, ανάμεσά τους 37 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που συγκεντρώθηκαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αραβικές χώρες έχουν πληρώσει τον βαρύτερο φόρο αίματος στην «φανατική βία» και ότι μία καταστροφή στον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας απλώνεται στην περιοχή.

«Περιμένοντας από το ιρανικό καθεστώς να δείξει την βούληση να γίνει εταίρος στην ειρήνη, όλες οι χώρες που έχουν συναίσθηση της ευθύνης οφείλουν να εργασθούν από κοινού για να απομονώσουν το Ιράν», είπε ο Τραμπ κατηγορώντας την Τεχεράνη για «υποδαύλιση της φωτιάς του θρησκευτικού πολέμου και της τρομοκρατίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να σταθούν στο πλευρό αυτών των ηγετών».

Η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ στην πρώτη ομιλία του για τη διεθνή πολιτική και την τρομοκρατία και στο πρώτο του ταξίδι εκτός ΗΠΑ θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει ένα ακόμη μέτωπο, το οποίο θέλει να χρησιμοποιήσει στο εσωτερικό ώστε να αποδείξει ότι τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις, όπως έπραξε και απέναντι στον Κιμ γιονγκ Ουν. Το μέτωπο με τη Βόρειο Κορέα όμως έχει ανεβάσει τη θερμοκρασία περισσότερο απ όσο οι σύμβουλοί του ανέμεναν και τώρα οι ΗΠΑ και ο Ντόναλντ Τραμπ έχουν αναγκαστεί να κατεβάσουν τους τόνους απέναντι στον Κιμ, υπό την πίεση του Πεκίνου και να περιορίσουν τις αντιδράσεις τους στα πλαίσια του ΟΗΕ.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δηλώσεις κατά του Ιράν έρχονται την ίδια ημέρα με τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου μέσου βεληνεκούς από τη Βόρεια Κορέα, της οποίας είχαν προειδοποιηθεί δηλώσεις αποκλιμάκωσης από τον Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος είχε κάνει ένα βήμα πίσω στο ενδεχόμενο προληπτικού πλήγματος.

Τις θέσεις του Ντόναλντ Τραμπ στήριξε και η Σαουδική Αραβία η οποία επιθυμεί τον περιορισμό της παραγωγής πετρελαίου και την άνοδο της τιμής του στις διεθνείς αγορές, καθώς και νέες επενδύσεις για στήριξη της ανάπτυξης.

Οι κυβερνητικές δυνάμεις στο Ιράν είναι “επικεφαλής” της διεθνούς τρομοκρατίας δήλωσε σήμερα σε ομιλία του ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν στην διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στη χώρα:

“Η υποχρέωσή μας ενώπιον του θεού και του λαού μας και ολόκληρου του κόσμου είναι να είμαστε ενωμένοι στην μάχη απέναντι στις δυνάμεις του κακού και του εξτρεμισμού όπου και αν βρίσκονται…Το ιρανικό καθεστώς είναι επικεφαλής της διεθνούς τρομοκρατίας”.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε τηλεοπτικά ο βασιλιάς είπε ακόμη ότι η Σαουδική Αραβία δεν θα δείξει επιείκεια απέναντι σε όποιον επιχειρήσει να χρηματοδοτήσει την τρομοκρατία.

“Δεν θα είμαστε ποτέ επιεικείς δικάζοντας όποιον χρηματοδοτεί την τρομοκρατία με όποιον τρόπο ή μέσο και θα εφαρμόσουμε όλη την δύναμη του νόμου”

Σύμφωνα με το Reuters υψηλόβαθμος Σαουδάραβας αξιωματούχος χαρακτήρισε την επανεκλογή Ρουχανί ως ευκαιρία για τον επανακαθορισμό των σχέσεων του Ιράν με τον υπόλοιπο κόσμο.

Διαφήμιση