Το σενάριο της παράτασης των διαπραγματεύσεων φαίνεται πιο πιθανό από την επίτευξη συνολικής λύσης στο Eurogroup της 22ας Μαΐου, καθώς η απόσταση που χωρίζει ΔΝΤ-Βερολίνο και Αθήνα-Βερολίνο δεν φαίνεται να έχει περιοριστεί μετά από 15 ημέρες παρασκηνιακών διαβουλεύσεων.
Οι δηλώσεις των τελευταίων ωρών δείχνουν προετοιμασία του εδάφους για ένα νέο blame game παρά για μια συμφωνία, ενώ πλέον στο τραπέζι μπαίνει και το ενδεχόμενο τεμαχισμού της συμφωνίας έτσι ώστε να εκταμιευθεί η δόση, σενάριο που αναμένεται να προωθήσει η Κομισιόν αν καταρρεύσουν οι συνομιλίες στο Eurogroup.
Παρότι η ψήφιση των προαπαιτούμενων δράσεων από την ελληνική Βουλή καθιστά σχεδόν βέβαιη την εκταμίευση της επόμενης δόσης, η επίτευξη συμφωνίας στο φλέγον ζήτημα του χρέους εξακολουθεί να προσκρούει στις διαφωνίες ανάμεσα στους δανειστές.
Διαβάστε επίσης: Τσίπρας-Μέρκελ πιέζουν Σόιμπλε-Τσακαλώτο
Την προοπτική της παράτασης των διαπραγματεύσεων έχουν θέσει τόσο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με δηλώσεις του από το βήμα της ελληνικής Βουλής, όσο και η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Διαβάστε επίσης: Δημόσια συμφωνία-μήνυμα Τσίπρα-Λαγκάρντ
Από την άλλη πλευρά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται μέσω του εκπροσώπου του στη Bild, ο οποίος δηλώνει ότι
«δεν πρόκειται να γίνει δεκτή καμία μείωση του ελληνικού χρέους». «Δεν υπάρχουν τέτοια ή άλλα σχέδια για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους»
Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, φέρεται να παραδέχθηκε πως «δεν έχει προκύψει ακόμη τελική συμφωνία» και πως «οι συζητήσεις συνεχίζονται».
Διαβάστε επίσης: Τσακαλώτος: Μάχη για τα κλειδιά και το χρέος
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η γερμανική εφημερίδα «FAZ», η οποία αναγράφει πως «πίσω από τις διαφορές κρύβονται τα διαφορετικά σενάρια για την εξέλιξη του ελληνικού χρέους ως το 2060, καθώς τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος και της οικονομικής ανάπτυξης».
Στο μεταξύ, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να «συνεργαστούν εποικοδομητικά προκειμένου να επιτευχθεί μία συνολική συμφωνία, η οποία θα ανοίξει ένα καινούριο κεφάλαιο για την Ελλάδα».
Διαβάστε επίσης: Μάχη για να μη σπάσει η αξιολόγηση
Όπως έχει αποκαλύψει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, και η υπουργός Εργασίας, ο διαπραγματευτικός στόχος της κυβέρνησης είναι διττός, αφενός η ελάφρυνση του χρέους και αφετέρου η επαναφορά σε καθεστώς κανονικότητας μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος το 2018.
Το Crisis Monitor έχει κατ επανάληψη επισημάνει το end game του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και την προσπάθεια ποδηγέτησης της Κομισιόν από το Βερολίνο καθώς και τους σκοπούς που εξυπηρετούν οι δηλώσεις και οι διαρροές αξιωματούχων όλων πλευρών στα media.
Από την πλευρά της,