Εκλέγεται ο Ροχανί, το Ιράν παραμένει στο διεθνή χαρτη

Εκλέγεται ο Ροχανί, το Ιράν παραμένει στο διεθνή χαρτη

Ο μετριοπαθής Χασάν Ροχανί βρίσκεται πολύ κοντά στην επικράτηση από τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν καθώς σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία συγκεντρώνει περίπου το 56% των ψήφων

Αν και οι εκλογές στο Ιράν αποτελούν ένα θέμα με οποίο λίγοι γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι ασχολούνται, η πολιτική κατάσταση που διαμορφώνεται στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν επηρεάζει τόσο τη Μέση Ανατολή όσο και την ισορροπία δυνάμεων στη Συρία, την τουρκική προκλητικότητα, ενώ αποτελεί κεντρικό παίχτη στη διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου και άρα επηρεάζει την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ενδεχόμενη εκλογή των σκληροπυρηνικών θα οδηγούσε ένα πιο κοντά στη δημιουργία μιας ακόμη παγκόσμιας πηγής έντασης σε μια περιοχή απόλυτα εύφλεκτη σε μια περίοδο που η παγκόσμια πολιτική ελίτ εμφανίζεται αδύναμη να διαχειριστεί κρίσεις μικρότερου βεληνεκούς.

Διαφήμιση

Οι εκλγοές

Ο μετριοπαθής πρόεδρος, ο οποίος φιλοδοξεί να ανανεώσει τη θητεία του στον ανώτατο αξίωμα του Ιράν, λαμβάνει 25,9 εκατ. ψήφους, έναντι 10,1 εκατ. ψήφων του συντηρητικού υποψήφιου, Εμπραχίμ Ραϊσί.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις κάλπες προσήλθαν περισσότεροι από 40 εκατ. πολίτες σε σύνολο 56,4 εκατ. εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.
Εφόσον επιβεβαιωθεί η εκλογή του Ροχανί, ο ίδιος αναμένεται να συνεχίσει την πολιτική του «ανοίγματος» προς τη Δύση, μετά και την ιστορική συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας, τον Ιούλιο του 2015.
Ο 68χρονος Ιρανός πολιτικός εξελέγη στο προεδρικό αξίωμα, για πρώτη φορά, το 2013 και αφιέρωσε τη θητεία του στη βελτίωση των διπλωματικών σχέσεων με τις χώρες της Δύσης.

Διαφήμιση