Τα υπόκωφα μηνύματα από την ψήφιση της συμφωνίας

Τα υπόκωφα μηνύματα από την ψήφιση της συμφωνίας

Χωρίς απρόοπτα και με λελογισμένα υψηλούς τόνους πέρασε από το ελληνικό Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο της συμφωνίας με τους δανειστές με τη έγκριση μέτρων και αντιμέτρων με την πλήρη στήριξη των βουλευτών του κυβερνητικού συνασπισμού.

Με 153 ναι και 128 όχι υπερψηφίστηκε τα μεσάνυχτα από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τη δεύτερη αξιολόγηση, ανοίγοντας το δρόμο για συμφωνία στο Eurogroup ή εντός του Ιουνίου για τη δεύτερη αξιολόγηση, το χρέος και την τελική ημερομηνία εξόδου από το Μνημόνιο.

Ωστόσο διεθνείς παράγοντες και αγορές εστίασαν στα ποιοτικά σημεία της χθεσινής συζήτησης στη Βουλή και όχι στο τελικό αποτέλεσμα που ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο.

Διαφήμιση

Παρά το κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης που είχε καλλιεργηθεί από τα media η πολιτική πραγματικότητα της Βουλής ήταν αισθητά διαφορετική, καθώς η πολιτικής ηγεμονία της κυβέρνησης δεν αμφισβητήθηκε και οι αγορές εισέπραξαν τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ως συγκατάβαση.

Διαβάστε  Ευρωζώνη: Στην Ελλάδα η μεγαλύτερη αύξηση κόστους εργασίας

Η κυβερνητική πλειοψηφία παρέμεινε αρραγής, η αντιπολίτευση το ίδιο, ενώ οι διαμαρτυρίες έξω από τη Βουλή ήταν περιορισμένες και παρότι υπήρξαν βίαια επεισόδια δεν υπήρξε προοπτική εξάπλωσης της διαμαρτυρίας σε αναταραχή, καθώς όπως σκωπτικά σημείωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, “9 στους 10 Έλληνες έβλεπαν survivor”.

Ενδιαφέρον είχε όμως και η αναμέτρηση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς δεν γέννησε ειδήσεις. Για το διεθνή παράγοντα και τις αγορές κλειδί ήταν δυο φράσεις “ψηφίστε και παραιτηθείτε” από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και “εκλογές το 2019” από τον Αλέξη Τσίπρα.

Μπορεί και οι δυο φράσεις να είναι τετριμμένες ωστόσο συνοψίζουν την πολιτική πραγματικότητα και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί. Η Νέα Δημοκρατία δεν φαίνεται να έχει διάθεση να απειλήσει την κυβέρνηση παρά το δημοσκοπικό προβάδισμα και η κυβέρνηση έχει την αίσθηση ότι είναι χωρίς αντίπαλο αν και το κοινωνικό της έρεισμα έχει πληγεί ανεπανόρθωτα.

Διαβάστε  Ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με τα βλέμματα στην πρόταση μόμφής

Με τις αγορές να προεξοφλούν συμφωνία, τους πιστωτές να επιδιώκουν ο καθένας μια -διαφορετική ενδεχομένως- συμφωνία και την κοινωνία να παρακολουθεί εξ αποστάσεως τις εξελίξεις το ενδεχόμενο πολιτικών ανατροπών στην Ελλάδα για τους επόμενους 8 μήνες θεωρείται εκτός συζήτησης.

Παράλληλα από τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι προφανές ότι και οι εταίροι της χώρας και ιδιαίτερα οι κεντροδεξιοί, στην οικογένεια των οποίων ανήκει η ΝΔ, στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, στηρίζουν την κυβερνητική προοπτική.

Αυτό είναι και πιο σημαντική εξαγώγιμο συμπέρασμα της χθεσινής ψηφοφορίας και αντιπαράθεσης στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Στην πραγματικότητα το μήνυμα του κόμισε η κοινοβουλευτική παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν αυτό της στήριξης της κυβέρνησης στον διεθνώς συμφωνημένο σχεδιασμό.

Διαβάστε  Σκοπιανό: Οδικό χάρτη σύγκλισης με ξεδιπλώνει ο Τσίπρας

Το μήνυμα αυτό είναι αρκετό και αποτελεί τη βάση για την οικοδόμηση θετικού κλίματος στις αγορές, καθώς οι επενδυτές αναγνωρίζουν πλέον την προοπτική ικανοποιητικού ορίζοντα πολιτικής σταθερότητας.

Διαφήμιση

Διευθυντής Πληροφοριών στο Crisis Monitor και επικεφαλής του συντονιστικού συμβουλίου της Crisis Zone, δημοσιογράφος, με ειδίκευση στα οικονομικά, τραπεζικά και διεθνή θέματα. Συνδέοντας τις κουκίδες μπορούμε να καταλήξουμε σε αποτελέσματα, αν δεν τις συνδέσουμε θα παραμείνουμε στο σκοτάδι. Εχει διατελέσει σε επιτελικές θέσεις σε αρκετά ακόμα έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.