Κινήσεις με στόχο να εκμεταλλευτεί το κενό που δημιουργείται από τη συμπαράταξη της Κίνας με τις ΗΠΑ στην προσπάθεια ανάσχεσης της “πυρηνικής απειλής της Βορείου Κορέας” κάνει η Ρωσία, ανοίγοντας νέα εβδομαδιαία σύνδεση με πλοίο, παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για σκληρότερες κυρώσεις και απομόνωση.
Η έναρξη της εβδομαδιαίας υπηρεσίας που συνδέει το Βλαδιβοστόκ με το βορειοκορεατικό λιμάνι του Rajin παρά τη δοκιμαστική εκτόξευση ενός νέου τύπου βαλλιστικού πυραύλου στη Βόρεια Κορέα που συνετρίβη στη θάλασσα κοντά στη Ρωσία.
Οι Ρώσοι πλοιοκτήτες κάνουν λόγο για καθαρά εμπορικό εγχείρημα, αλλά η εκκίνηση της υπηρεσίας συμπίπτει με αυτό που λένε κάποιοι εμπειρογνώμονες ότι είναι μια προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να οικοδομήσει δεσμούς με τη Μόσχα σε περίπτωση που ο εγγύτερος σύμμαχός της, το Πεκίνο απομακρυνθεί περαιτέρω.
Παράλληλα η έναρξη της διασύνδεσης έρχεται την ημέρα που ο Κινέζος πρόεδρος Ξι ανακοινώνει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της Κίνας με τη Νότιο Κορέα, στο πλαίσιο επίσκεψης αντιπροσωπείας της νέας κυβέρνησης της Σεούλ στο Πεκίνο.
Η υπηρεσία απευθύνεται σε κινέζους τουρίστες που επιθυμούν να ταξιδέψουν δια θαλάσσης προς το λιμάνι του Βλαντιβοστόκ, σύμφωνα με τους φορείς εκμετάλλευσης.
Η Κίνα δεν έχει λιμάνια στη θάλασσα της Ιαπωνίας, οπότε ταξίδι στη Βόρεια Κορέα και στο Βλαδιβοστόκ είναι ο πιο γρήγορος τρόπος να φτάσετε στο Βλαδιβοστόκ δια θαλάσσης.
“Είναι η δουλειά μας, της εταιρείας μας, χωρίς κρατικές επιδοτήσεις, συμμετοχή και βοήθεια”
δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μιχαήλ Χμελ, αναπληρωτής διευθυντής της Investstroytrest, της εταιρείας της Ρωσίας που εκμεταλλεύεται το πλοίο.
Η Ρωσία, ειδικά το λιμάνι του Βλαδιβοστόκ, φιλοξενεί μία από τις μεγαλύτερες υπερπόντιες κοινότητες των Βορειοκορεάτων, οι οποίοι στέλνουν στο σπίτι τους το απαραίτητο σκληρό νόμισμα.
Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν ενδείξεις βιώσιμης αύξησης του εμπορίου μεταξύ Ρωσίας και Βόρειας Κορέας, αλλά η Ρωσία έχει υιοθετήσει μια πιο φιλική στάση απέναντι στην Πιονγιάνγκ από άλλες μεγάλες δυνάμεις.
Μιλώντας στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι η Μόσχα ήταν ενάντια στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας, αλλά ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να ανοίξει διάογο με την Πιονγκγιάνγκ αντί να την απειλεί με κυρώσεις.