Κινήσεις με πολλές απολήξεις και θολά σημεία βρίσκονται σε εξέλιξη στη διεθνή πολιτική, διπλωματική και κατασκοπευτική σκακιέρα καθώς η Σουηδία αποφάσισε να θέσει στο αρχείο καταγγελία βιασμού εις βάρος του ιδρυτή των Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ, ενώ η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, πετάει το μπαλάκι για ενδεχόμενη σύλληψή του στο Λονδίνο στην Αστυνομία.
Ερωτηθείσα αν θα υποστήριζε την έκδοση του κ. Ασάνζ από τη Μ. Βρετανία στις ΗΠΑ, η Τερέζα Μέι απάντησε: «Εξετάζουμε τα αιτήματα έκδοσης κατά περίπτωση όταν τα λαμβάνουμε.
»Σε σχέση με τον Τζούλιαν Ασάνζ, οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί αναφορικά με βρετανική δράση σε σχέση μ’ αυτόν, εάν εγκαταλείψει την πρεσβεία του Ισημερινού, είναι ένα επιχειρησιακό θέμα της αστυνομίας».
Η απόφαση της Σουηδίας να θέσει την υπόθεση στο αρχείο σε αυτή τη φάση δεν είναι τυχαία, ωστόσο δύσκολα μπορεί να ερμηνευτεί αν υποχώρησαν οι πιέσεις από τις ΗΠΑ που κρατούσαν “ζωντανή” την έρευνα ή αν η Σουηδική κυβέρνηση εκμεταλλεύεται γκρίζες ζώνες στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αλλάζει τα δεδομένα για τον Τζουλιάν Ασάνζ ο οποίος βρίσκεται πλέον ένα βήμα πιο κοντά στην ελευθερία του μετά από 5 χρόνια εγκλεισμού στην πρεσβεία του Ισημερινού που του προσέφερε άσυλο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η CIA και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών χαρακτηρίζουν τα Wikileaks βιτρίνα και μακρύ χέρι του Κρεμλίνου, ισχυρισμούς που αντικρούουν και διαψεύδουν τόσο ο Τζουλιάν Ασάνζ όσο και ο Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ ο Τραμπ είχε επικαλεστεί τις διαρροές αρχείων της Χίλαρι Κλίντον μέσα από τα Wikileaks κατ επανάληψη, ενώ είχε δημοσίων ζητήσεων να υποκλέψουν και εκθέσουν τα αρχεία της αντιπάλου του hackers.
Το κρίσιμο βήμα προς το τέλος της ομηρίας του Τζούλιαν Ασάνζ πραγματοποιείται στον απόηχο της τεράστιας επίθεσης με Ransomware σε ολόκληρο τον κόσμο και μετά την αποπομπή του διευθυντή του FBI που διερευνούσε τις σχέσεις Τραμπ-Ρωσίας κατά τις αμερικανικές εκλογές.