Ενδείξεις επαναπροσέγγισης Κίνας-Νοτίου Κορέας

Ενδείξεις επαναπροσέγγισης Κίνας-Νοτίου Κορέας

Προοπτική επαναπροσέγγισης διαμορφώνεται μεταξύ Νοτίου Κορέας και Κίνας μετά την αλλαγή κυβερνητικής σκυτάλης στην τελευταία και αφού η εγκατάστασης της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας σε νεκρό χρόνο είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του Πεκίνου.

Ο νέος πρόεδρος της Νοτίου Κορέας, Μουν, απέστειλε διπλωματικές αποστολές στην Κίνα, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο της λεγόμενης “προληπτικής” διπλωματίας με στόχο τον επαναπροσδιορισμό του πολιτικού και στρατηγικού σήματος που εκπέμπει η χώρα.

Διαβάστε  Βερολίνο-ΕΕ τρομάζουν από την επέλαση της Κίνας σε Ελλάδα και Βαλκάνια

Απαντώντας σε αυτή την κίνηση, ο Κινέζος πρόεδρος Ξι Ζινπίνγκ δήλωσε προς τον απεσταλμένο του Μουν έτοιμος να θέσει εκ νέου σε τροχιά τις διμερείς σχέσεις που είχαν εκτροχιαστεί λόγω του THAAD.

«Επιθυμούμε να συνεργαστούμε με τη Νότια Κορέα προκειμένου να διαχειριστούμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να ομαλοποιήσουμε τις διμερείς σχέσεις για το καλό των λαών μας, επί τη βάσει της αμοιβαίας κατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού»

ανέφερε συγκεκριμένα ο πρόεδρος της Κίνας.

Διαβάστε  Σταθερά επιτόκια και repos στην Κίνα, δημιουργείται gap με το δολάριο

Ο κεντροαριστερός Μουν διαδέχεται την κεντροδεξιά Παρκ η οποία καθαιρέθηκε από τη Βουλή και το Συνταγματικό Δικαστήριο μετά το σκάνδαλο δωροδοκίας της από τη SAmsung, ενώ τώρα βρίσκεται προφυλακισμένη.