Ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων και μεταναστών παγκοσμίως, προσέγγισε επίπεδα ρεκόρ, παρουσιάζοντας τεράστια αύξηση, σχεδόν πενταπλάσια από το 2010, αναφέρει σήμερα η UNICEF σε νέα της έκθεση. Τουλάχιστον 300.000 ασυνόδευτα και χωρισμένα παιδιά είχαν καταγραφεί σε περίπου 80 χώρες την περίοδο 2015-2016, τεράστια αύξηση σε σχέση με 66.000 την περίοδο 2010-2011.
Η έκθεση «Ένα Παιδί είναι Παιδί: Προστατεύοντας τα παιδιά σε κίνηση από τη βία, την παρενόχληση και την εκμετάλλευση», παρουσιάζει μια χαρακτηριστική εικόνα των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, τα κίνητρα πίσω από τα ταξίδια τους και τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια αυτών. Η έκθεση δείχνει πως ένας αυξανόμενος αριθμός αυτών των παιδιών επιλέγει υψηλού κινδύνου διαδρομές, όντας πολλές φορές στο έλεος λαθρεμπόρων και διακινητών για να φτάσουν στους προορισμούς τους, κάτι που ξεκάθαρα υπογραμμίζει την ανάγκη για ένα παγκόσμιο σύστημα προστασίας για να παραμείνουν ασφαλή από την εκμετάλλευση, την παρενόχληση και το θάνατο.
«Έστω και ένα παιδί να μετακινείται μόνο του είναι πάρα πολύ και σήμερα, υπάρχει ακόμα ένας ιλιγγιώδης αριθμός παιδιών που κάνει ακριβώς αυτό – ενώ εμείς ως ενήλικες αποτυγχάνουμε να τα προστατέψουμε», είπε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Διευθυντής της UNICEF, Justin Forsyth. «Αδίστακτοι λαθρέμποροι και διακινητές εκμεταλλεύονται την ευάλωτη κατάστασή τους για προσωπικό κέρδος, βοηθώντας τα παιδιά να διασχίζουν τα σύνορα, μόνο για να τα πουλήσουν ως σκλάβους και να τα εξαναγκάσουν στην πορνεία. Είναι ασυνειδησία το ότι δεν προστατεύουμε επαρκώς τα παιδιά από αυτούς τους καταστροφείς».
Η Mary, μια 17χρονη ασυνόδευτη κοπέλα από τη Νιγηρία, βίωσε το τραύμα της διακίνησης από πρώτο χέρι, κατά τη διάρκεια του ανατριχιαστικού ταξιδιού της από τη Λιβύη στην Ιταλία. Όταν περιγράφει τον λαθρέμπορο που έγινε διακινητής και προσφέρθηκε να τη βοηθήσει, λέει:
«Όλα όσα είπε, ότι θα μας συμπεριφερόταν καλά και πως θα ήμασταν ασφαλείς, ήταν όλα λάθος. Ήταν ένα ψέμα»
Η Mary, παγιδεύτηκε στη Λιβύη για πάνω από τρεις μήνες, όταν έπεσε θύμα παρενόχλησης.
«Μου είπε πως αν δεν κοιμόμουν μαζί του, δε θα με πήγαινε στην Ευρώπη. Με βίασε».
Λίγο πριν τη σύνοδο της G7, η UNICEF καλεί τους παγκόσμιους ηγέτες να υιοθετήσουν την ατζέντα δράσης της των έξι σημείων, έτσι ώστε να προστατευθούν τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών και να εξασφαλιστεί η ευημερία τους.
[infogram id=”unicef_kids-21646″ prefix=”2aR” format=”interactive” title=”Unicef Kids”]
«Αυτά τα παιδιά, χρειάζονται μια πραγματική δέσμευση από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, για να δημιουργηθούν συνθήκες ασφαλείας κατά τη διάρκεια των ταξιδιών της»
είπε ο Forsyth. «Οι ηγέτες που θα συγκεντρωθούν την επόμενη εβδομάδα στη σύνοδο της G7 πρέπει να καθοδηγήσουν αυτή την προσπάθεια, όντας οι πρώτοι που θα δεσμευθούν στην ατζέντα δράσης μας των έξι σημείων».
Διεθνείς προτάσεις πολιτικής της UNICEF για τα παιδιά που μετακινούνται είναι οι ακόλουθες:
- Προστασία των παιδιών προσφύγων και μεταναστών, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων παιδιών, από την εκμετάλλευση και τη βία.
- Τερματισμός της κράτησης των παιδιών που ζητούν διεθνή προστασία ή μεταναστεύουν.
- Διατήρηση των οικογενειών ενωμένων ως τον καλύτερο τρόπο για την προστασία των παιδιών και παροχή στα παιδιά νομικού καθεστώτος.
- Εξασφάλιση της εκπαίδευσης όλων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών και πρόσβαση στην υγεία και σε άλλες υπηρεσίες υψηλής ποιότητας.
- Άσκηση πίεσης για δράση σχετικά με τα βαθύτερα αίτια των μετακινήσεων ευρείας κλίμακας προσφύγων και μεταναστών.
- Προώθηση μέτρων για την καταπολέμηση της ξενοφοβίας, των διακρίσεων και της περιθωριοποίησης στις χώρες διέλευσης και προορισμού.